Márki-Zay Péter kínos magyarázkodásba kezdett a bábacég botrányos beszámolója miatt

Márki-Zay Péter
Budapest, 2018. május 1. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester megsértődött az Origo csütörtöki cikkén, mert megírtuk, hogy valami nem stimmel az otthonszüléses, családi vállalkozásának a pénzügyeivel sem, mivel a cég valószínűsíthető árbevételének fele – ami egyébként a cég honlapján, általuk megadott adatokból kiszámolható – szőrén-szálán eltűnt, nem szerepel a beszámolókban. Ennek oka az lehet, hogy igaz, amit Hódmezővásárhelyen beszélnek: a polgármester családi cége sokszor „elfelejt” számlát adni a szülések után, ezzel pedig elkerüli az adózást. Márki-Zay szokásos módon Facebook-bejegyzésében Rákosi-korszakot emlegetett, és bőszen magyarázni kezdte a problémás időszakban épp általa vezetett cég bizonyítványát, arról győzködve a követőit, hogy a jelentős pénzbeli eltérés azért van, mert voltak, akik nem, vagy kevesebbet fizettek. Magyarázatában számos logikai bukfenc van, nem egyértemű, hogy nem kerülték-e meg az adófizetést A Te Szülésed Kft.-nél.
Vágólapra másolva!

A polgármester védve a magáról kialakítani szándékozott feddhetetlen, tisztakezű imázst, hosszas, kínos magyarázkodásba kezdett a csütörtöki cikkünk kapcsán.

Márki-Zay számos érvet próbált felsorakoztatni arról,

hogy miért is tűnt el a fele a cég árbevételének, azaz miért jön ki kétszer akkora árbevétel, mint kellene.

Ez az általuk a honlapon megadott éves, levezetett szülésszám és a megadott fix – 180.000 Ft-os – ár szorzatából tevődik össze.

A polgármesternek vélhetően azért is kínos az ügy, mivel ebben az időszakban – 2011 decembere és 2017 decembere között –

éppen ő volt a családi vállalkozás ügyvezetője, azaz ő felelt a cég szabályos ügyviteléért.

Márki-Zay Péter, a sánta kutya Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A magyarázatok tárháza következik:

Ez tegyük fel, hogy esetleg elfogadható magyarázat lenne (nem az, persze), azonban az mégis csak erősen kétséges, hogy 60 (2016-ban), illetve 68 (2017-ben) szülésnek a felét,

azaz 30, illetve 34 szülést TELJESEN INGYEN végzett volna el a bábaként dolgozó Márki-Zayné.

De az is nehezen elképzelhető, hogy 30, illetve 34 sógornő és „jó barát” fordult volna Márki-Zay feleségéhez 2016-ban és 2017-ben. A polgármester lényegében ezzel próbálja kábítani a közvéleményt.

– mondja Márki-Zay.

Ez azért is különös, mivel a honlapon épp az szerepelt, hogy

– idézet az azóta törölt honlapról.

– védekezik a polgármester.

Csak az a gond, hogy a 2017-es évben is ugyanúgy eltűnt a bevétel fele, hiszen ahogy megírtuk:

a már törölt honlapon azzal dicsekedtek, hogy 68 szülést vezetett le ebben az évben a bábacég, így a 180.000 Ft-os fix áron számítva 12.240.000 Ft-os árbevétel jönne ki.

Ehhez képest a cégjegyzékben elérhető árbevételük 6.501.000 Ft.

– állítja Márki-Zay.

Azonban erre szintén nem mond konkrét összeget a polgármester, és a honlap adataiból sem ez következik.

No, de itt még nem ér véget a mesedélután, mivel a polgármester arról ír ezt követően, hogy

Nos, ennek kapcsán megjegyeznénk azért, hogy épp a 24 nevű oldal – tehát a nagybetűs SZAKMA, ahogy magukat nevezik az ellenzéki propagandamunkások – írta meg a cikkében, a most épp folyamatban lévő büntetőügyben,

ahol egy gyermek halála miatt Márki-Zaynét is kihallgatták tanúként.

A bíró szerette volna látni a szülészeti cég – A Te szülésed Kft. – a szerk. – szerződését a vádlottakkal, de a szülésznő – Márki-Zayné – azt felelte, hogy „az már nincs meg”.

Ezt sem mi mondtuk.

Látványos adóelkerülés

Ahogy azt korábban megírtuk, az Origo olyan helyi információk birtokába jutott, melyek szerint a magát tisztakezűnek beállító Márki-Zay Péter és felesége otthonszüléseket lebonyolító cégének pénzügyei nem stimmelnek, a beszámoló nem a valós adatokat tartalmazza,

mégpedig azért, hogy a bevétel nagy részét elrejtse.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere Forrás: Facebook

A céljuk vélhetően az, hogy csökkentsék az adóalapjukat, vagyis kevesebb adót kelljen befizetniük az éves árbevétel után.

Utánanézve a cégnek, ezek a hírek beigazolódnak, hiszen A Te Szülésed Kft. korábban még elérhető honlapjáról – mára vélhetően a számos botrány miatt törölték –

kiderült, hogy a bábaszolgáltatás 2016. május 1-től fix áras volt: 180.000 Ft/szülés.

Forrás: Origo

Viszont a honlapról korábban elérhető adatokból kiderült, hogy 2016-ban 60 szülést vezetett le, az akkor még Márki-Zay Péter ügyvezetése alatt működő cég.

Azaz, ha mindegyiket 180.000 Ft-ért végezték el, akkor 10.800.000 Ft volt az árbevételük a 2016-os évben.

Forrás: Origo

Ez így rendben is volna, csak az a gond, hogy az elérhető cégadatok szerint csak 5.564.000 Ft árbevételt tüntettek fel a 2016-os évre vonatkozó beszámolójukban.

Azaz a tevékenységük következtében keletkezett árbevétel közel fele, egészen pontosan 5.236.000 Ft nem látszik a cég pénzügyi adatai között.

Az eltérés kis részben magyarázható lenne azzal, hogy ez a díjszabás csak májusban lépett életbe, a korábbi ár ennél kisebb lehetett, de a kétszeres különbséget ez sem magyarázza.

2017-ben viszont már egész évben ez volt az árazás, és az arányok a valóság és a beszámoló adatai között akkor sem változnak. A már törölt honlapon azzal dicsekedtek, hogy 68 szülést vezetett le ebben az évben a bábacég, így a 180.000 Ft-os fix áron számítva 12.240.000 Ft-os árbevétel jönne ki. Ehhez képest a cégjegyzékben elérhető árbevételük 6.501.000 Ft,

vagyis ismét közel a fele eltűnt az elvileg 68 szülésből összejött árbevételnek, egészen pontosan 5.739.000 Ft.

Forrás: Origo

2015-ben elvileg 52 szülést vezettek le. Ebből az évből nincs információnk az árról, de ha feltételezzük, hogy ekkor is volt legalább 150 ezer Ft, akkor is minimum közel 3 millió forint hiányzik a beszámolóból.

Vagyis igaznak tűnik a szóbeszéd: az elvégzett szolgáltatások egy része után nem adtak számlát, így nem is számolták el azokat.

Forrás: ateszulesed.hu korábban elérhető honlapja

Az ügyben tehát kifejezetten kínos a hódmezővásárhelyi polgármesternek, hogy A Te Szülésed Kft.-ben Márki-Zay Péter volt az ügyvezető és a tulajdonos is az alapítástól, azaz 2011 decemberétől egészen 2017 decemberéig. Azaz a fenti időszakban végig a későbbi polgármester volt a felelős a cég működéséért, így a pénzügyi beszámolóért is.

2017 decemberében a már a polgármesteri székről ábrándozó Márki-Zay vélhetően a sorozatos botrányok, csecsemőhalálok miatt kiszállt a felesége zűrös bizniszéből.

Amennyiben ez így van, akkor ez minimum adóelkerülés, ami különösen kínos és botrányos a polgármester esetében.