Tüntettek Eszenyi Enikő ellen, megzavarták a Vígszínház előadását

Vígszínház
Budapest, 2015. június 20. A Vígszínház műemlék épülete a főváros XIII. kerületében, a Szent István körúton. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Megzavarták a Vígszínház előadását tüntetők vasárnap este. A tapsnál - mielőtt Soros blogja vagy az Index felhorkanna, hogy nem is az előadást, hanem a tapsot zavarták meg, a színházba kevésbé járó ellenzéki propagandistákkal tudatosítjuk: a tapsrend a színházi rendtartás szerint az előadás része - néhányan kifeszítettek egy molinót, és felelősségre vonták Eszenyi Enikőt. A Vígszínház igazgatóját. Azért, mert nem ment el a hétfői, Gothár Péter és a Katona József Színház melletti szimpátiatüntetésre. A kormánypártinak nehezen hívható Eszenyi Enikő elleni tüntetés minden eddiginél precízebben megmutatja, hogyan működik a balliberális kulturális elit terrorja, és hogyan válhat valaki pillanatok alatt kegyvesztetté. Kizárólag egyféle gondolatot hajlandók elfogadni, és aki az ő véleményterrorjukkal szembemegy, azonnal ellenséggé válik.
Vágólapra másolva!

A hétfői tüntetést a budapesti színházak közül mindössze hárman támogatták. Egyrészt persze a Katona József Színház, hiszen ott tört ki a súlyos zaklatási botrány, ott derült ki, hogy Máté Gábor igazgató egy évig megpróbálta eltussolni Gothár Péter ügyét. Nem véletlen az sem, hogy végül a tüntetést az Örkény Színház elé helyezték át (eleinte a Katona elé tervezték), mert a Tarlós-városvezetéssel közismerten jó viszonyban levő Örkény Színház-igazgatónak muszáj volt bizonyítania, hogy most már deklaráltan a balliberális színházi elittel tart. (A harmadik színház, amelyet oda tudott parancsolni a Katona, a Gothár-botrányban egyébként hallgató Radnóti Színház volt.)

Viszont aki nem igazodik hozzájuk, azt megbüntetik. Közismert: a balliberális színházi világ terrorizálni próbálja a többi színházat, egyetlen gondolatot fogadnak el, a sajátjukat.

Egyébként, információink szerint Alföldi Róbert már régóta kinézte magának a Vígszínházat. Ráadásul az összes fővárosi igazgató közül ott jár le leghamarabb a regnáló igazgató mandátuma. És Alföldi türelmetlen: nem véletlenül kampányolt végig Karácsony Gergely mellett.

Jön Alföldi?

A kérdés azért is aktuális, mert Eszenyinek jövőre lejár a mandátuma, megbízatása 2020. június 30-ig szól. A folytatással kapcsolatos esélyeiről visszafogottan beszélt az ATV-nek, azt mondta, reméli, hogy igényt tartanak a munkájára. "A Vígszínházat rajongva szeretem, ezért élek, szívügyem, én mindent megteszek a színházamért, még annál kicsit többet is" - tette hozzá az adásban.

Úgy tudjuk, Alföldi Róbert elkezdett mozgolódni a háttérben, és megcélozta a színház igazgatói székét. Erre minden esélye megvan, hiszen egyértelműen jobb kapcsolatot ápol a balliberális politikai körökkel, és az új fővárosi vezetéssel, mint Eszenyi Enikő, aki nem ment el tüntetni Karácsony Gergellyel és a három pesti színházzal. Alföldi Róbert

  • már az előválasztás második fordulója előtt támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt, akinek a DK-s Kálmán Olga és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor volt az ellenfele;
  • a Nemzeti Színház egykori igazgatója részt vett a balliberális politikus egyik kampányrendezvényén, amit pár nappal az önkormányzati választás előtt tartottak meg;
  • az elsők között gratulált főpolgármesterré választása alkalmából. "Gratulálok Karácsony Gergelynek! És nagyon jó munkát kívánok! És nagyon örülök... Másik világ jön" - írta hízelegve.

Ezzel szemben Eszenyi nem kereste látványosan Karácsony kegyeit, a kampányban nem nyilvánult meg politikai kérdésekben.

Mivel a budapesti fenntartású színházak élére a főváros aktuális vezetése jelöl vezetőt, így nagy kérdés: ki lesz 2020 júniusától a Vígszínház igazgatója?

Levélben fordultunk a Főpolgármesteri Hivatalhoz, és Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyetteshez. Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban Alföldit akarják-e Eszenyi ellenében, s ha igen, akkor mi ennek az oka? Amint megérkezik a válaszuk, cikkünket frissítjük.

Alföldi Róbert nyeregben érezheti magát Forrás: MTI/Mohai Balázs

A balliberális "elit" terrorja

A helyzet megértéséhez fontos tudni: azért mérgesedett el a balliberális elit és Eszenyi kapcsolata, mert a Vígszínház vezetője nem ment el a Gothár Péter, és az őt foglalkoztató Katona József Színház melletti szimpátiatüntetésre. Emiatt az ellenzéki média szabályszerűen nekirontott. A DK-közeli Nyugati Fény egyenesen azt a címet adta a témával foglalkozó anyagának, hogy "Kínosan magyarázkodott Eszenyi Enikő, miért nem vett részt a színházakért tartott tüntetésen." Egészen abszurd hadjárat vette tehát kezdetét: Eszenyit azért vették elő, és azért kényszerült magyarázkodásra, mert nem vett részt egy pár száz fős megmozduláson. "Meggyőződésem, hogy szakmai úton kell mindent elintézni, és ebben az esetben pedig politikai térbe került a diskurzus" - indokolta meg "igazolatlan" hiányzását az igazgató egy nyilatkozatában. Pedig az igazság az, hogy nemcsak a Vígszínház nem képviseltette magát az eseményen: mindössze három színház jelent meg a politikai eseményen, huszonöt - a nem budapestiekkel együtt meg még sokkal több - távol maradt.

Az Eszenyi-ügy minden eddiginél precízebben megmutatja, hogyan működik a balliberális kulturális elit, és hogyan válhat valaki pillanatok alatt kegyvesztetté köreikben.

Eszenyi Enikő Forrás: Daniel Dömölky

Pár napig ugyan csend volt az ügyben, de a balliberális nehéztüzérség rászánta magát arra, ami korábban még elképzelhetetlen volt: össztűz alá vették az egyébként messze nem kormánybarát Eszenyit. A cirkuszról elégedetten számoltak be hétfő reggel:

  • Távol maradni is politika, Enikő! - Performansz a Vígszínház előadásán (index)
  • Eszenyi Enikőt performansszal figyelmeztették a Vígszínházban (hvg)
  • Transzparenssel tüntetett Eszenyi Enikő ellen néhány néző a Vígszínház előadásán (444)
  • Beszóltak Eszenyi Enikőnek (Klubrádió)
  • „Távol maradni is politika, Enikő!" – üzentek Eszenyinek a Vígszínház nézői (Magyar Narancs)
  • Eszenyi Enikő miatt tüntettek a Vígszínházban a nézőtéren (24)

Az Indexen megjelent később egy hír: "Egy másik olvasónk, aki szintén jelen volt, viszont már azt írta, vélhetően nem nézők, vagy nem az első sorban ülők tüntettek így, hanem olyanok, akik az előadás végén rohantak be a nézőtérre. Eszenyi Enikő maga pedig jelen volt, és meg is tapsolta a véleményt nyilvánító nézőket" - írták végül arról, hogy páran berohantak a Vígszínház előadására az utcáról az előadás után botrányt csinálni.

Az Origo információi szerint egyébként hárman voltak, nem az utcáról jöttek be, hanem végiglapították az előadást az utolsó sorokban, a molinót eldugták, és amikor a színészeket ünnepelték, előrefutottak a kihúzott molinóval botrányt csinálni.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenését követően láttuk a Hírklikk nevű oldalon a még a Népszavától is elzavart egykori főszerkesztő, Németh Péter írását. A címe viszonylag egyértelmű (a minősíthetetlen stílusért elnézést kérünk, de így írta az alkotó): Eszenyinél is eljött a beszarás ideje.

Azaz, a balliberális véleményterror egyre agresszívebben akarja büntetni a velük egy kicsit is egyet nem értő embereket.