Óriási a nyomás a déli határon: kétszer annyi migráns jön

Hercegszántói határkerítés.
Hercegszántói határkerítés.
Vágólapra másolva!
Erősödik a migrációs nyomás Magyarország déli határszakaszán, idén január és november között több mint 11 400-an kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 5400-an - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a szerb, hanem a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is tapasztalják az illegális aktivitás növekedését - közölte Bakondi György, hozzátéve,

Határkerítés Hercegszántó térségében. Forrás: police.hu

- fejtette ki a főtanácsadó.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nagy reményeket fűz a migrációs politika megváltozásához, amit az új Európai Bizottság elnöke jelzett.

Bakondi György úgy fogalmazott:

"Ez a huszonnegyedik óra, hogy megállítsuk ezt az öngyilkos politikát, a tömeges illegális, jogellenes beáramlást, és szervezett keretek között tartsuk a határőrizetet, a nemzetállami döntési kompetenciát fenntartva."

A hazai karácsonyi vásárok biztonságáról szólva a főtanácsadó elmondta: a tavaly is bevált intézkedéseket teszik meg, rendőri erőkkel és szükség esetén fizikai akadályokkal is védik a nagy látogatottságú helyszíneket.

Hozzátette azt is, hogy

Magyarország könnyebb helyzetben van, mint Európa sok országa, mert itt nincsenek tömegesen illegális bevándorlók,

illetve olyan csoportok, amelyek segítenének terrorcselekmények elkövetésében.

Megrongálják a migránsok a határkerítést, illetve alagutat ásnak alatta

Ahogy arról az Origo már beszámolt, az illegális migránsok módszerei egyre ravaszabbak:

próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök találtak már két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutat is, amelyek nemcsak készítőikre, de a használóikra is életveszélyesek voltak.

A járatokat a déli határszakaszon szolgálatot ellátó járőrök a Csongrád megyei Ásotthalom és a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében fedezték fel.

Egy migránsok által ásott alagút. Forrás: MTI/ORFK/ORFK/-

Csak november 29-én a rendőrök és a katonák

100 illegálisan Magyarországon tartózkodó migránst tartóztattak fel,

majd kísértek át a határkerítésen, 12 főt megakadályoztak a hazánk területére történő törvénytelen belépésben, további 39 határsértőt fogtak el, egy személy ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölte a rendőrség a hivatalos oldalán.

November 30-án pedig tizenegy esetben, összesen 31 határsértő migránst tartóztattak fel Röszke, Szeged és Mórahalom közigazgatási területén.

A feltartóztatott migráns férfiak szír, afgán és palesztin állampolgárnak vallották magukat, de papírokkal nem tudták igazolni az általuk elmondottakat.

A rendőrök a migránsokat visszavitték a határzárhoz.