Volner: Kilencedszer nyert a Fidesz, ellenzékváltás szükséges

Volner János
Vágólapra másolva!
"Meggyőződésem, hogy Gyurcsánnyal és a balliberális pártokkal nem lehet változást elérni" - írta Volner János vasárnap közzétett, az önkormányzati választással foglalkozó bejegyzésében. A független országgyűlési képviselő úgy látja, múlt vasárnap az ellenzék sorozatban kilencedik alkalommal szenvedett komoly vereséget, ami szükségessé teszi az ellenzékváltást. 
Vágólapra másolva!

Bár az önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP teret vesztett a fővárosban, ha országgyűlési választást tartottak volna, akkor közel kétharmados győzelmet aratott volna a pártszövetség. Az ellenzék számára felemás eredmény nem mindenkinél aratott osztatlan sikert: közéjük tartozik Volner János, független parlamenti képviselő, aki Facebook-oldalán kritizálta az ellenzéket. A Jobbik egykori frakcióvezetője vasárnap közzétett posztjában arról írt, az önkormányzati választáson

  • 19 megyéből 19-ben egyértelműen a Fidesz nyert;
  • a választók többsége a Fideszre szavazott; így
  • Orbán Viktor pártja ma erősebb, mint az összes ellenzéki párt együttvéve.

Írásában felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzék fővárosi pozíciószerzése csalóka lehet, hiszen az előző parlamenti ciklus elején a kormánypártok sorra veszítették el az időközi választásokat, aztán a vége mégis újabb kétharmados Fidesz-győzelem lett, és erősebbek lettek, mint valaha. Választási értékelőjében úgy fogalmazott a politikus, hogy az ellenzéki szavazók többsége "életképes alternatíva híján" bárkire szívesen szavazott, aki a Fidesz leváltását tűzte ki célul. Egykori pártjának odaszúrva leszögezte, hogy komoly szerepük van a harmadik pólus megsemmisülésében. "Az eredetileg önálló politikai pólusként indult Jobbik aktivistái ma már országszerte DK-s, szocialista és liberális politikusokat támogattak a választásokon, önként megsemmisítve ezzel a harmadik politikai pólust" - értékelte a pártpolitikai mozgásokat. Bár nem mondta ki, Volner posztjában halovány utalást tett arra, hogy szükséges lenne újraépíteni a harmadik pólust, lehetőséget adva a választópolgároknak, ne csak a kormánypártok és a jelenlegi ellenzék közül választhassanak. A parlamenti képviselő szerint egy olyan pártra van szükség, amelyik "normális", és egyik politikai pólussal sem köt szövetséget.

Kérdés, hogy a kormánypártoktól és az ellenzéktől egyaránt távolságtartó politikai pólus képzése mennyire lehet sikeres akkor, amikor a Mi Hazánk Mozgalom és Puzsér Róbert is ezzel próbálkozik.