Tömegszerencsétlenséget okozhatnak a drónok a reptérnél

Vágólapra másolva!
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret egymás után két este is le kellett zárni illegális drónhasználat miatt. Hétfőn majdnem 30 percig, kedden másfél órán keresztül nem szállhattak le és fel a gépek, nem kis kellemetlenséget okozva ezzel az utasoknak. Már dolgoznak egy drónfelismerő rendszeren, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló eseteket – írja a Ripost.
Vágólapra másolva!

A drónhasználat komoly fennakadásokat okoz a repülőterek közelében. A Budapest Airport hétfőn azt írta:

Kedden szintén drón észlelése miatt nem indítottak és nem fogadtak járatokat a reptéren, este kilenckor részlegesen újra megnyílt a repülőtér, fél tíztől pedig ismét normál üzemben fogadott és indított járatokat – írja a Ripost.

Nagy veszélyt jelentenek a drónok

A HungaroControl a közösségi oldalán közölte, hogy kedden öt gép, és a rajtuk lévő több száz utas nem tudott leszállni, mert megint drón repült a futópályák fölé.

"A repülőgép felszállási sebessége nagy, egy drónnal való ütközés úgy hathat rá, mint egy puskalövés.

Ha betöri az ablakot, akkor sérülést okozhat, de amennyiben a drónnak akár csak egy alkatrésze is a hajtóműbe kerül, annak beláthatatlan következményei lehetnek. A karambolozó drón bárkire rázuhanva halált okozhat" – mondta a lapnak Török Ágnes repülésbiztonsági elemző. Pokoraczki András repülésbiztonsági szakértő ehhez annyit tett hozzá, hogy

a reptéren repkedő drón a repülőgép kommunikációs rendszerét is megzavarhatja, ami balesetveszélyes.

Már dolgoznak a megoldáson

A Ferihegyi repülőtéren egyre többször jelentenek problémát a drónok. Tavaly több gép személyzete jelezte, hogy ilyen repülőszerkezeteket látott a közelben. A HungaroControl szerint egy

év alatt megnégyszereződtek az ezekkel kapcsolatos bejelentések.

"A biztonságos közlekedést veszélyeztető drónok jelenléte radikálisan nő a légiközlekedésben, fontos tehát, hogy egy biztonságért felelős szervezet tisztában legyen ezek tevékenységével.

Mivel jelenleg nincs a felderítést szolgáló késztermék a piacon, ezért a HungaroControl a világelsőséget megcélozva drónfelderítő rendszer telepítésén dolgozik."

- nyilatkozta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója az Infostartnak.