A 444 magyarázkodni kezdett, miután lebuktak: a 444 dolgozója írta a Magyarországot szidó cikket, nem a New York Times

Vágólapra másolva!
Bocsánatkérés helyett magyarázkodni kezdett a 444 a New York Times-os cikk miatt. Mint ismert, a blog úgy csinált, mintha az egyik munkatársuk által írt lejárató anyagot az amerikai napilap írta volna.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nincs olyan magyar, aki ne lenne tisztában azzal, hogy a 444 olyan tempóban hamisítja a híreket, mint ahogy Usain Bolt futja a köröket. 2019-re már semmi különös nincs abban, hogy a felületen felbukkan egy terjedelmes lejárató anyag, vagy megjelenik egy politikailag irányított, torzított elemzés, hiszen náluk naponta többször is megtörténik az ilyesmi. Viszont ami szombaton történt, azzal mégiscsak túllőttek minden határon, hiszen mindenféle sajtóetikai szabályt felrúgva próbálták bemószerolni az Orbán-kormányt. Megcsinálták ugyanis, hogy egy olyan New York Times-cikket szemléztek, amit az egyik munkatársuk írt, és ezt úgy adták elő, mintha az amerikai lap írta volna. Magyarán nem kevesebb történt, minthogy

  • Benjamin Novak (magyar nevén: Novák Benjámin) a 444 munkatársa írt egy lejárató cikket a magyar kormányról Budapesten, ami aztán
  • megjelent a New York Times-ban, mint a New York Times magyarországi riportja, és ezt
  • Budapesten (vissza)szemlézte a 444 úgy, mintha már a New York Times érdeklődését is felkeltették volna a hazai történések.

A nem annyira az angol lordok módszereit idéző trükköt Deutsch Tamás, fideszes képviselő vette észre, aki közösségi oldalán kommentálta az esetet. Az esetből országos botrány lett, ennek köszönhetően pedig ismét előtérbe került, hogyan is működnek a balliberális hírgyárak a színfalak mögött. Mit lép erre a 444?

Vezércikkben kezdte el megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

Az írás szerzője arra jutott, teljesen rendben van, hogy ők Budapesten megírnak valamit, ami aztán egy külföldi lapban megjelenik, majd azt visszaszemlézik úgy, mintha a külföldi lap írta volna. Az előző cikk szellemiségének jegyében a blog munkatársa továbbra is úgy tett, mintha a 444 munkatársának cikkét a New York Times írta volna: olyan kitételeket használt, miszerint "a New York Times hétvégi cikke", "a cikkben többek között azt részletezték." Skrzofrénia? Agybaj? Vagy szimplán elhiszik a saját hazugságukat?

Zéró önkritika, semmi bocsánatkérés, sajtóetikai aggályok pedig nincsenek - itt tart a balliberális média 2019-ben, miután az utóbbi évek egyik legnagyobb médiamanipulációját elkövette.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője beperelte a Népszavát és a 444-et, amiért hazudtak róla. "A Népszava és a 444 állításával szemben a Bayer Showban az hangzott el Hadházy Ákos múlt heti parlamenti akcióját értékelve, hogy "szerintem véget ért az a kor, amikor szótlanul és némán és tettek nélkül tűrjük azt, hogy a legdurvább gyalázkodások menjenek. A tettek alatt nem fizikai tetteket értek. Azt állítom, hogy az országgyűlési törvény fegyelmi szabályaira vonatkozó passzusokat durván szigorítani kell". - írta a politikus, hozzátéve, azok a szerkesztőségek, amelyek fizikai erőszak kilátásba helyezéséről írnak, valótlanságot állítanak, és velük szemben pert indít.