Vádat emeltek a nyomdász ellen, aki kiszivárogtatta az érettségi tételeket

Budapest, 2019. május 8. Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az ügyészség többek között korlátozott terjesztésű minősített adattal való visszaélés miatt emelt vádat a 41 éves lajosmizsei férfi ellen. A vád szerint a magyar nyelv és irodalom, és a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát kilopta a munkahelyéről, majd ismerőseinek odaadta.
Vágólapra másolva!

A 41 éves férfi egy lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. Ezek a feladatlapok a vizsgák megkezdéséig a hivatalos megfogalmazás szerint korlátozott terjesztésűnek minősülnek, vagyis

a feladatokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy másnak megmutatni.

korábbi felvétel Forrás: MTI/Balázs Attila

A férfi korábban egy titoktartási nyilatkozatot is tett.

Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. Ahogy azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha a feladatsorokat jogosulatlanul megszerzi, vagy odaadja másnak.

A magyar érettségi feladatlapjait április 25-én, a matematika feladatokat a következő napon, míg a történelem feladatlapokat május 2-án nyomtatták ki a lajosmizsei nyomdában, amiben a férfi is részt vett. A nyomtatás után a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, továbbá a teljes történelem feladatsor egy példányát a ruhájába rejtve „kicsempészte" a nyomdából.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A feladatsorokat apja élettársának adta át, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak.

A férfi egyelőre szabadlábon védekezik. Az ügyész felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta vele szemben azzal, hogy a nyomdai munkától is tiltsák el határozott időre.