Kacsa, hogy kellene az autóba hulla felszerelési szett

Vágólapra másolva!
Az az álhír terjed az interneten, miszerint a horvát rendőrség közúti ellenőrzéskor megbünteti azokat, akiknél nincsen hullazsák. A hitelesség kedvéért a pletykákat inspiráló, eredeti bejegyzés egy valódi, működő magyar cég képét használta fel, amelyről maguk sem tudtak, míg meg nem látták a hírekben.
Vágólapra másolva!

A furcsa szóbeszédet egy bejegyzés indította el, amiben azt írták, hogy egy régi, el nem törölt törvény miatt, amit még a háború idején hoztak, az emberek most is kötelesek „hullazsák szettet" tartani az autójukban, különben komoly bírságot kaphatnak.

- írták a legnagyobb közösségi oldalon.

A megosztott fotó mellett az is meggyőzővé teszi a riogatást, hogy Horvátországban augusztus elsejétől szigorúbban büntetik a közlekedési vétségeket. Így nem meglepő, hogy – még ha gyanakodva is – az emberek megveszik az emlegetett „hulla szettet", hiszen biztos, ami biztos.

Sokan úgy tudják, hogy Ukrajnába és Szerbiába is érdemes hullazsákkal a csomagtartóban elindulni, ha nem akarja az ember, hogy meg büntessék, bár ilyen törvényekre utaló hivatalos információkat sehol nem találni internetes felületen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is kijelentette, hogy nincs ilyen szabály, az autósoknál nem kell hullazsáknak lennie.

A Ripost felkereste a céget, amelynek honlapján megtalálható az említett „hulla szett".

– mondta a cég képviselője.

A tűzoltóság és a rendőrség a fő fogyasztója az interneten árult „hulla felszerelési szettnek", amelyben kesztyűk, víztiszta szemüveg, maszk és egy hullazsák is található. Ugyanakkor rendszeresen jelentkezenek "civilek" is azzal, hogy szeretnének venni egy ilyen csomagot.

- tette hozzá a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy jogtalanul használták fel a fotót.

Logikátlan, hogy az embernél hullazsáknak, vagy „hulla szettnek" kéne lennie,

hiszen azt, hogy valaki meghalt, orvos állapíthatja meg. Előírás, hogy helyszínt érintetlenül kell hagyni, a baleset áldozatait pedig kizárólag a mentők vagy a rendőrség viheti el.

olvasható a KRESZ-ben.

Emellett egyet tehetnek, felhívják a mentőket és a rendőrséget.