Börtönben marad a Viking Sigyn kapitánya

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A múlt héten letartóztatták, most eldőlt, hogy ott is maradt a Viking Sigyn ukrán kapitánya, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő okozta a 28 halálos áldozatot követelő, dunai hajóbalesetet május 29-én este, amikor a hajójával nekiütközött a Hableány nevű turistahajónak. Emellett 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelősségre vonnák a férfit, aki a tragédia egyetlen gyanúsítottja.
Vágólapra másolva!

A Budai Központi Kerületi Bíróság korábban első fokon elrendelte a kapitány letartóztatását. Ez még nem lett jogerős.

A végzéssel szemben ugyanis a gyanúsított és az ügyvédje, valamint az ügyészség is fellebbezett.

Az ügyvéd Jurij C. szabadlábra helyezését vagy enyhébb kényszerintézkedést kért, az ügyészség viszont azt javasolta, hogy a másodfokú bíróság állapítsa meg, hogy a kapitány és az eljárásban részt vevő személyek kapcsolata is okot ad a bizonyítási eljárás megnehezítésére.

A másodfokú végzés szerint a bíróság helyesen állapította meg, hogy a férfinál fennáll a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye, és ezeket csak a letartóztatással lehet megakadályozni.

Jurij C. Forrás: MTI/Mónus Márton

A Fővárosi Törvényszék azt is megállapította, hogy Jurij C. és a büntetőeljárásban részt vevő személyek kapcsolata az eljárás megnehezítésének veszélyével szorosan összefügg, ezért az elsőfokú döntést elfogadta az indoklás kiegészítésével.

Egy embert még keresnek

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet.

Hét túlélőt sikerült kimenteni a vízből, a baleset óta 27 áldozatot találtak meg a hatóságok, egy dél-koreai utast még is keresnek.

A baleset egyetlen gyanúsítottja a Viking Sigyn kapitánya, az ukrán Jurij C, akit vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is gyanúsítanak.