Minden készen áll, hogy megkezdődhessen az aratás

Hogyan hatástalanítaná a kormány az élelmiszerár-bombát, aratásra váró kombájn a karcagi határban
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Minden készen áll arra, hogy megkezdődhessen az aratás, amely elé jó reménységgel nézünk - mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a közmédia újságíróinak a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitin.
Vágólapra másolva!

A miniszter elmondta, hogy

várakozáson felüli eredményekkel számolnak, mert rosszabb átlaghozamokra számítottak.


Nagy István kitért arra is, hogy a magyar gabona húszmillió ember ellátását biztosítja, és azt az exportmennyiséget, amellyel számolnak, teljesíteni tudják, mert a termésátlagok jelentősen nem csökkentek, és a kompenzálásokkal a tavalyi eredményeket is meg lehet haladni.

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a tavalyi németországi nyolcszázalékos exportvisszaesés a folyók alacsony vízállásával magyarázható, mert a hajók nem tudták elszállítani a gabonát. Reményei szerint a vízállás idén kedvezni fog az exportnak.

Illusztráció. Forrás: MTI/Mészáros János

A Dunakilitin első alkalommal megrendezett Péter-Pál napi falunapon és aratóünnepen az agrárminiszter arról is beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben az aratónapi ünnepség elfeledett volt, ami meglátszott az agrárium megbecsültségén.

- mondta a dunakiliti ünnepségen Nagy István.

Nagy István, agrárminiszter (korábbi felvétel). Forrás: MTI/Komka Péter

Nagy István hozzátette, ha elővesszük azokat az értékeket, amelyek fontosak számunkra, amelyektől magyarok vagyunk, akkor ezek a hagyományok összetartanak bennünket, erőt adnak és megmutatják, hogy hol a helyünk a 21. században.