Rosszul megépített kémény miatt halt meg egy derecskei férfi

Vágólapra másolva!
Szakszerűtlenül építette meg egy ismerőse kéményét egy berettyóújfalui férfi. A szabálytalan kémény miatt a szén-monoxid visszaáramlott a férfi házába, aki belehalt a mérgezésbe. Az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a kőművessegéd ellen. 
Vágólapra másolva!

A derecskei férfi családjával együtt élt. A házban maga készített egy kemencét, a kémény megépítésére pedig az egyik ismerősét kérte meg 2013 nyarán. Azt a férfit, aki rendszeresen dolgozott segédmunkásként a kőműves mellett, de a kéményépítésben sem tapasztalattal, sem szakértelemmel nem rendelkezett.

A férfi 2013 őszén egy téglából falazott kéményt épített, amelynek a magassága nem érte el a tető magasságát, nem volt megfelelő a huzata. Magasabbra kellett építenie.

Mivel a ház tulajdonosa nem akart több pénzt költeni rá, vett egy másfél méteres műpalából készült csövet, és arra kérte a férfit, hogy azzal toldja ki a kéményt.

A kőművessegéd fokozatosan leszűkítette a kéményt, majd beleépítette a 12 cm átmérőjű csövet.

Miután a kémény elkészült, a házban kialakított kemencéhez füstcsövet vezettek, a csatlakozási pontjait pedig sárral tapasztották be. A téli időszakban a kemencében rendszeresen fűtöttek

2017. január 13-án éjjel a férfi abban a helyiségben aludt, ahol a kemence volt. A visszaáramló szén-monoxidtól mérgezést kapott, és meghalt.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a kéményt építő férfi a megépítésére vonatkozó szabvány több pontját is megszegte, és

egyértelműen miatta halt meg a derecskei családfő.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a férfi ellen halált okozó foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat, és felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozva.