Németh: Nem dolgozni jönnek ide, hanem az európai jólétért

Vágólapra másolva!
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a legújabb orosz-ukrán konfliktusról, de szóba került még Európa jövője, a migrációs helyzet, valamint a magyar válasz is.
Vágólapra másolva!

A legújabb orosz-ukrán konfliktus kapcsán az államtitkár elmondta, az európai békére is aggasztó események zajlanak a fekete-tenger és az Azovi-tenger mentén. Magyarország erős figyelemmel kíséri az eseményeket, úgyis, mint a NATO tagja, de abból a szempontból is figyel a Magyar honvédség, hogy egy szomszédos állam került most konfliktusba. A politikus megjegyezte azt is,

Németh Szilárd szerint ezek a reakciók kicsivel többek, mint egy választási küzdelem részei, persze ez, tehát a politika is szerepet kap ebben az ügyben, ám mindezek mellett nagyon bízik abban, hogy minden szereplő képes lesz saját magát önmérsékletre bírni.

A képviselő beszélt a szíriai eseményekről, az ottani gáztámadásokról is, mint hozzátette, szörnyű képek érkeztek a helyszínekről, ahol egyes hírek szerint a polgári lakosságot érte olyan rakétatámadás, ahol gáztöltettel voltak ellátva a támadó eszközök, ám ezeket az értesüléseket még nem tudták sem megerősíteni, sem cáfolni. Az viszont biztos, nem először lehet látni ilyen híreket, egy olyan helyzetben lévő országból, amelyik minden szempontból padlón van, legyen az gazdasági, politikai szint, jelenleg nincs egy központi hatalom, amelyik képes lenne összefogni az országot. Mindezek mellett nagyon sokan menekülnek el az országból, a háború elől.

Arról is érkeztek beszámolók, hogy a mexikói-amerikai határon összecsaptak az amerikai rendfenntartók a menekültekkel, kérdésre válaszolva Németh szilárd elmondta, ilyen kemény jelenetek nem voltak, nem várhatóak Magyarország déli határainál. Véleménye szerint

Magyarország is megtapasztalt ehhez hasonló helyzetet a határainál 2015-ben, amikor ellenőrzés nélkül vágtattak át a határon. A migránsok addig azt csináltak, amit akartak, amíg nem volt meg a kerítés, a műszaki, a jogi határzár, amíg nem voltak határvadászok, amíg a honvédség nem működhetett közre a határok védelmében.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.