Bukott momentumos lett Puzsér kampányfőnöke

Fábri György; Mezey Barna Budapest, 2014. szeptember 4.
Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora (k), valamint Fábri György rektorhelyettes (b) és Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke (j) az egyetemi gólyatá
Budapest, 2014. szeptember 4. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora (k), valamint Fábri György rektorhelyettes (b) és Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke (j) az egyetemi gólyatáborokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az ELTE dékáni tanácstermében 2014. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Figyelő legújabb száma ír arról, hogy az ellenzék főpolgármester-jelöltjeként induló Puzsér Róbert kampányfőnöke Zaránd Péter, a Momentum korábban kiebrudalt elnökségi tagja lett. Zarándról megjegyzi a lap, hogy a párt alapítójaként kezdetektől fogva fontos szerepet vállalt a Momentum hálózatának kialakításában. Puzsér újdonsült jobbkeze korábban az ELTE EHÖK elnöke volt, amely időszak alatt 6,4 millió forintot vágott zsebre ezen tisztsége után. Zaránd 2010 előtt az MSZP-frakciónak is dolgozott.
Vágólapra másolva!

Zaránd karrierjét az ELTE ÁJK kari lapjának főszerkesztőjeként kezdte, majd az EHÖK közkapcsolati alelnöke és az ELTE EHÖK elnöke lett.

A lap felidézi, hogy Zaránd - csak szerényen - a saját maga által készített szabályzat szerinti legmagasabb összegű, 120 ezer forintos fizetésben részesült HÖK-elnökként

és összesen 6,4 millió forintot vágott zsebre ezen időszak alatt.

Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke (jobbra) az egyetemi gólyatáborokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az ELTE dékáni tanácstermében 2014. szeptember 4-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A cikk megjegyzi, hogy Zaránd két rekord havi utalást is magáénak tudhat,

  • hiszen 2011 szeptemberében például 710 ezer forint jutalmat kapott,
  • 2012 februárjában pedig 910 ezer forintot, szintén a jutalomkeret terhére.

Zaránd elnökségének idején zajlottak le a közismert gólyatábori botrányok az ELTE-n. 2013-ban az ELTE jogi karának gólyatáborában szexuális erőszakot követtek el, a szervezők azonban rávették a lányt, hogy ne tegyen feljelentést. 2014-ben az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar fonyódligeti gólyatáborában is megerőszakoltak egy lányt. Az eset kapcsán távozott a Tanító- és Óvókéző és az ÁJK hallgatói önkormányzatának teljes elnöksége.

A Figyelő arról ír, hogy Zaránd az egyetemen ismerkedett meg a Momentum több tagjával, így például Soproni Tamással, akivel együtt vettek részt a Momentum megalapításában, majd együtt kezdték el az olimpiaellenes megmozdulásokat szervezni.

Nem sokkal később már a Momentum országos választási kampányának vezetője lett, de számos konfliktus is felmerült a személye körül, és Fekete-Győr Andrással való viszonya is megromlott.

Egy belső vita nyomán távozott az elnökségből a választás előtt pár hónappal, sokan ennek tudják be, hogy a párt végül nem jutott be a parlamentbe.

A cikk arról ír, hogy azzal, hogy Zaránd Puzsér Róbert kampányfőnöke lett, ismét vitát robbantott ki a mikropárton belül, de jelenleg az is komoly nézeteltérésre ad okot a párton belül, hogy beálljanak-e Puzsér mögé.

Zaránd még 2010-et megelőzően, még a Gyurcsány-kormány ideje alatt az MSZP-frakciónak dolgozott gyakornokként, majd Mesterházy Attila egyik parlamenti felszólalásának volt a szerzője.