Nem csinál titkot belőle: Sargentini újra nyíltan támadja a magyar kormányt

Judith Sargentini
Strasbourg, 2013. július 2. Az Európai Parlament által közreadott képen Judith Sargentini, a Zöldek/ az Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportja holland tagja felszólal a Rui Tavares portugál zöldpárti európai parlamenti képviselő által készített, a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentésről folytatott vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2013. július 2-án. (MTI/EP/Fred Marvaux)
Vágólapra másolva!
A jövő heti szavazást megelőzően a holland EP-képviselő elárasztotta oldalát az Orbán-kormányt bíráló tartalmakkal. Judith Sargentini annyira szeretné megbüntetni Magyarországot, hogy már a függetlenség látszatára sem ügyel, gyakorlatilag politikai aktivistaként tevékenykedik. A magyar ellenzéki pártok közben sorra jelentik be: meg fogják szavazni a jelentést az EP plenáris vitáján.
Vágólapra másolva!

Ha valakiben bármiféle kétség merült volna fel arra vonatkozóan, hogy a magyarországi jogállamisággal foglalkozó, a jövő hét elején az EP plenáris ülésén megvitatásra kerülő Sargentini-jelentés egy politikai indíttatású akció, akkor bőven elég felmennie a holland, zöldpárti EP-képivselő Twitterére, és egy kicsit körbenéznie.

Sargentini közösségi oldala a napokban egy underground Soros-szervezet lakossági fórumára hajazó felületté változott: az oldal tele van dobálva az Orbán-kormányt bíráló, támadó és negatív színben feltüntető tartalmakkal.

Legfrissebb tweetjében „egy kiemelkedő magyar lelkész” elfogultan kormányellenes gondolatait osztotta meg követőivel. A hiba csak azzal van, hogy arról az Iványi Gáborról van szó, aki egyrészről Soros György nagy tisztelője/rajongója, másrészről Orbán Viktor rendszeres bírálója. Ha egy mondatot kellene tőle idézni, ami precízen, mértékletesen és minden ferdítéstől mentesen összefoglalja világnézetét, akkor ez lenne az: „mérhetetlenül szégyellnivaló és sátáni, amit Soros Györggyel műveltek” – nyilatkozta a szocialistaközeli 168 Órának tavaly decemberben a kiemelkedő magyar lelkész.

Nem kell sokat lefele görgetni, egész pontosan egyet, és érkezik a holland jelentéstevő következő üzenete, ami mi mással foglalkozna, mint a magyar kormányfővel és kormányával. Mintegy a jövő kedd előtti bemelegítésként a Liberties.eu témával kapcsolatos elemzését tette közszemlére, amelynek szerzője gondosan ügyelt arra, hogy egy másodpercig se tűnjön elfogulatlannak.

Nehogy véletlen félreértse valaki, Sargentini minden addiginál erősebb fegyvert vetett be közösségi oldalán: annak az Iverna McGowannek a bejegyzését osztotta meg, aki konkrétan a Soros György-féle Amnesty International európai intézményekhez delegált irodájának igazgatója. Hoppá!

Sargentini közösségi oldalának egy politikai vitafórummá való átalakulása azért tűnhet egy kicsit furcsának, mert amikor tavaly májusban felkérték, hogy készítsen különjelentést Magyarországról, feltehetően az lett volna a dolga, hogy

  1. az általa elkészített dokumentum jogi szempontból is megállja a helyét,
  2. mindenféle politikai motivációtól mentes legyen,
  3. független, mindenre kiterjedő vizsgálat előzze meg.
Judith Sargentini, holland európai parlamenti képviselő Forrás: MTI/Európai Parlament/Fred Marvaux

Szinte kizárólag Soros-párti szervezeteket kérdezett meg Sargentini

Ebből nulla darab feltétel teljesült. „A nyáron számos, újabb aggasztó fejlemény történt Magyarországon, nem látszik semmilyen jele a visszatérésnek a normális demokratikus működéshez” – ezt már nem közösségi oldalán írta, hanem egy brüsszeli sajtóreggelijén mondta a holland EP-képviselő. Kiemelte, hogy az EP illetékes bizottságában, a LIBE-ben nagy többséggel elfogadott dokumentum olyan nemzetközi szervezetek értékelésein alapul, amelyeknek senki nem kérdőjelezheti meg a függetlenségét.

A valóság ezzel szemben az, hogy Sargentini szinte kizárólag Soros Györgyhöz köthető szervezetek és más balliberális alakulatok, médiumok véleményét kérte ki a jelentés készítése közben.

A teljeség igénye nélkül ezek a következők:

  • Amnesty International
  • Átlátszó.hu
  • A Város Mindenkié
  • MigSzol Migráns Szolidaritás Csoport
  • Népszabadság
  • Political Capital
  • RTL Csoport
  • Transparency International
  • Transvanilla Transznemű Egyesület
  • 444.hu

Itt olvasható a jelentés magyar nyelvű szövege, amelynek a közepén található „azon szervezetek és személyek felsorolása, amelyektől az előadó észrevételeket kapott”, érdemes egy pillantást vetni rá. A dokumentumot az Alapjogokért Központ ízekre szedte, itt olvashat róla. „A Sargentini-jelentés egy politikai bullshit” – ezt viszont Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozta tegnap a dokumentumról. Hiába a kormánypárti politikus nyilatkozata, hiába teljesen egyértelmű, hogy maximálisan elfogult a jelentés, a magyar ellenzéket ez nem hatotta meg.

Gyurcsány Ferencék hozzák a formájukat, elítéltetnék Magyarországot

„A DK EP-képviselői meg fogják szavazni az Orbán-kormány elleni uniós eljárást megindító Sargentini-jelentést” – közölte a párt ügyvezető alelnöke az ATV-vel. Molnár Csaba szerint azért támogatják a dokumentumot, mert a jelentés kiáll az EU alapjait jelentő értékek érvényesülése mellett, amelyeket a magyar emberek az EU-csatlakozásról szóló népszavazáson demokratikus módon elfogadtak. „Vagyis a DK EP-képviselői a magyar emberek és Magyarország védelmében szavaznak igennel” – magyarázta apróbb logikai bukfencekkel Molnár. Nem ez volt az első alkalom, hogy a Demokratikus Koalíció Magyarország helyett az unió oldalára állt.

Az LMP-nél valóságos pártháborút eredményezett, hogyan szavazzanak a kérdésben. A Soros-közeli Mércének adott interjújában Meszerics Tamás, az LMP egyetlen európai parlamenti képviselője, és az amerikai milliárdos megbízható szövetségeseinek listáján előkelő helyen szereplő politikusa elárulta,

a súlyosan elfogult Sargentini-jelentéssel semmi problémája nincs, és saját maga, nem a pártja dönt arról, megszavazza-e a dokumentumot.

Ez az álláspont viszont szembemegy a pártközpont akaratával. Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke tegnap este az ATV-nek azt nyilatkozta a kérdés kapcsán, hogy elvárható lenne, hogy aki listán szerzett mandátum alapján képviseli a pártját az EU-ban, az kövesse a párt irányvonalát. Ami viszont jelenleg még nincs, a párt a héten alakítja ki végleges álláspontját a szavazásról.