Több mint 100 álcivil szervezet szállítja a migránsokat Európába

Vágólapra másolva!
2016-tól napjainkig csaknem 114, teljes mértékben ellenőrizetlen NGO mintegy 7356 önkéntessel vett részt Leszbosz szigetén a migránsokkal kapcsolatos akciókban – írja a 888.hu a VoiceofEurope.com alapján. Őrült nagy üzletnek mutatkozik egyeseknek a bevándorlási válság.
Vágólapra másolva!

Ezekre a sokkoló számokra akkor derült fény, amikor a görög parlamentben Charalampos Athanassiou képviselő kérdést nyújtott be a témában. A hajózásért és a bevándorlásért felelős miniszterektől érkezett a válasz, amely finoman szólva is megdöbbentőre sikeredett.

Ugyanis az derült ki, hogy a görög kormány egyáltalán nem tudja ellenőrizni ezeknek a civil szervezetek tevékenységét. A két miniszter egymást hibáztatta, és egymásra mutogatott, amiből egyértelművé vált, hogy az NGO-k Görögországban nincsenek ellenőrzés alatt.

Az NGO-k nemcsak Görögországban vannak jelen

Olaszországban hasonló a helyzet, az NGO-k ott is serényen működnek – írja a 888.hu. Az elmúlt két napban 1500 bevándorlót mentettek ki a tengerből.

Amikor a hajón útnak indult migránsokért megérkezett a líbiai parti őrség, azok inkább a tengerbe ugrottak, nem akartak visszamenni az észak-afrikai országba, így a két civil szervezet nekiállt menteni őket.

A nemzetközi migrációs szervezet (IOM) adatai szerint idén eddig 10 800 migráns érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül, mindehhez pedig hozzájön, az elmúlt két napban kimenekített 1500 fő.

Május elején Spanyolországban volt olyan nap, amikor 500 migráns ért partot, főként bangladesiek, egyiptomiak, líbiaiak és nigériaiak érkeztek.

Az ENSZ szerint az év első négy hónapjában 4409 illegális bevándorló ért partot Spanyolországban, de összesen 22 439 migráns kötött ki a Földközi-tengeren keresztül az EU partjainál.