Megalakult az új Országgyűlés

LEZSÁK Sándor; KÖVÉR László
Budapest, 2018. május 8. A házelnöki posztra újrajelölt Kövér László (j) az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Mellette az alelnöki posztra újrajelölt Lezsák Sándor. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Megalakult az új Országgyűlés. A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik, és ugyancsak 1 képviselője van a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal dél után megalakultak a parlamenti frakciók. A korjegyző felolvasta minden frakció nevét, létszámát, továbbá a frakcióvezető nevét. A képviselők - ahogy szokás - megtapsolták egymást, de amikor Gyurcsány Ferenchez ért a felsorolás, csend lett. A DK-sok ugyanis még korábban kivonultak, Gyurcsányt senki nem tapsolta meg.

A frakcióvezetők:

Fidesz - Kocsis Máté, Jobbik - Gyöngyösi Márton, KDNP - Harrach Péter, MSZP - Tóth Bertalan, DK - Gyurcsány Ferenc, LMP - Szél Bernadett, Párbeszéd - Szabó Tímea

A képviselők délután megválasztották a házelnököt, Kövér Lászlót, aki az egyetlen jelölt volt. Megválasztása után letette az esküt.

- mondta Kövér.
Kiszámítható vagyok és maradok azon cselekvésemben, mely arra irányul majd, hogy a szuverén magyar népakaratot a magam helyén minden körülmények között tiszteletben tartsam, érvényesítsem és oltalmazzam, és ugyanezt kérem és várom el minden képviselőtársamtól, legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek, akár nemzeti, akár nemzetközi elkötelezettségűek - tette hozzá.

Kövér László Forrás: MTI/Kovács Tamás

Alelnök lett: Jakab István és Lezsák Sándor (Fidesz), Latorcai János (KDNP), Sneider Tamás (Jobbik),
Hiller István (MSZP), is Hende Csaba (Fidesz) törvényalkotási alelnök.

Előzőleg, még az ülés elején Áder János államfő köszöntötte az országgyűlési képviselőket és a 12 nemzetiségi szószólót, valamint bejelentette a megbízólevelek átvételét. A jelenlévők ezután közösen elénekelték a Himnuszt. Áder János korelnöknek kérte fel Turi-Kovács Bélát, akinek átadta az ülés vezetését.

Patyi András, az NVB elnöke beszámolt a választásokról. Elmondta, hogy szerinte felül kell vizsgálni a többes ajánlás rendszerét, és pontosítani kell a plakátok szabályozását. A választási szervek magas színvonalú és hatékony munkájának köszönhetően

- összegzett Patyi András

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes pártszövetség miniszterelnök-jelöltje megérkezik az ülésterembe az Országgyűlés alakuló ülésének kezdete előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pálffy Ilona, az NVI elnöke többek között arról beszélt, hogy az ajánlások rendszerén finomítani kell, mert nem tudják kiszűrni a csalásokat az ajánlóíveken. A sorban állásokról annyit mondott: a legzsúfoltabb szavazóhelyiségekben 10-12 ezren szavaztak, ezen pedig változtatni kell.

A korjegyzőkből és a korelnökből álló testület megvizsgálta a többi képviselő és a szószólók mandátumát, és mindent rendben talált. A mandátumokat az Országgyűlés vita nélkül igazolta. Ezután megalakult az új Országgyűlés.

- jelentette ki Áder János. Április 8-án a választási eredmények megismerése előtt - látva a magas részvételt - a most ellenzéki szerepre készülő pártok vezetői is ekként nyilatkoztak. Szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a magas részvétel erős legitimitást ad a következő Országgyűlésnek és kormánynak.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A köztársasági elnök azt is hangsúlyozta, hogy

Az államfő szerint ugyanakkor érdemes foglalkozni a választási időszak tanulságaival, ezért azt javasolja a parlament illetékes bizottságának, hogy a Nemzeti Választási Bizottsággal (NVB) együtt tekintse át a választási eljárás tapasztalatait, és ha indokolt, tegyen javaslatot az Országgyűlésnek a választási eljárási törvény módosítására.

Áder János a Ház figyelmébe ajánlotta, hogy idén 23 párt állított országos listát, soha ennyi ezelőtt. Megjegyezte, hogy

minden egyes országos listát állító párt legalább 153 millió forint támogatásban részesült, és a korábbi tapasztalatok alapján sajnos esély van rá, hogy ezzel nem tudnak elszámolni.

Ezért megfontolásra javasolja az Országgyűlésnek, nem kellene-e visszatérni a korábbi szabályozáshoz, és elejét venni annak, hogy a demokrácia ünnepéből néhányan üzletet csináljanak.
Az elnök beszédében javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek.

A képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Országházba fokozott biztonsági ellenőrzés mellett léphettek be reggel a meghívottak és az újságírók.

A Kossuth Lajos teret rendőrök állják körbe. Az újonnan megválasztott képviselők az Országház főlépcsőjén mentek be az épületbe.

A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik, és ugyancsak 1 képviselője van a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

A parlamenti patkóban az elnöki pulpitustól jobbra - az EP-képviselők és állandó meghívottak után - a kormánypárti képviselők foglalnak helyet, utánuk a Párbeszéd politikusai, majd a szocialisták, a DK, az LMP és a Jobbik következik. Az egyetlen független képviselő a Fidesz mellett kapott helyet.

Hadházy Ákos egyelőre nem tette le az esküt, ezért nem vehet részt ma az Országgyűlés munkájában. A törvény szerint tehát nem szavazhat, nem szólalhat fel, nem tehet indítványt, nem vehet részt bizottsági munkában, nem jogosult képviselői javadalmazásra. Hadházynak később kell letennie az esküt.

Miközben bent, az épületben az ülés zajlott, a Parlament előtt tüntettek. Egészen a lépcsőig engedték a tüntetőket a rendőrök, ott viszont sorfalat álltak előttük. Délután aztán a néhány tüntető egy része elment, a rendőrségi készültség is megszűnt.