A tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy

Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter a Nemzetközi Tudományos Diákolimpia díjátadón.
Vágólapra másolva!
A tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy, és az a cél, hogy minél többen jussanak hozzá azokhoz a lehetőségekhez, amelyek a tehetség kibontakoztatásához elengedhetetlenek - mondta Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető, aki a 2017-es nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket, kiemelte, hogy az erre fordított összeget 2009 óta a magyar költségvetésben a hatszorosára növelték,

tavalyig több mint 17 milliárd forintot biztosítottak több mint 10 ezer pályázat megvalósítására.

Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere a Nemzetközi Tudományos Diákolimpia díjátadón mond beszédet. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Beszédében kitért arra is, hogy a 2010-es évek elején mintegy 50 ezren ajánlották fel adójuk második egy százalékát tehetséggondozásra, mostanra ez a szám 300 ezer körül van. Hozzátette, hogy évente 350 ezer tehetséges fiatal vesz részt különböző tehetséggondozó programokban, és amióta ezek elindultak több mint két millióan kapcsolódtak be.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy

Budapesten van az európai tehetség központ és magyar javaslatra döntöttek az európai tehetségnap bevezetéséről.

Ennek az az üzenete, hogy szükség van a csúcsteljesítményekre, a példákra, hogy időről-időre érdemes megostromolni a világ tetejét.

Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere díjat ad át az egyik díjazottnak a Nemzetközi Tudományos Diákolimpia díjátadón. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A miniszter kitért arra, hogy tavaly 34-en képviselték a magyar színeket a nemzetközi diákolimpiákon, ahonnan

7 arany, 14 ezüst és 4 bronzéremmel tértek haza.

Meggyőző eredménysor, amely mindenkinek örömet szerzett - értékelt a tárcavezető.

Balog Zoltán kiemelta, hogy ezek a diákok a piros-fehér-zöld színeket is képviselték, és egyúttal azt is, amit ennek az országnak az életében a tudomány jelent. A magyar diákok évről évre elhelyezik Magyarországot a tudomány világtérképén - mondta Balog - jelezve egyúttal, hogy vannak a világ élvonalához tartozó oktatási intézményeink, ahonnan kőkemény munkával a legjobbak közé lehet érni.

Kitért arra is, hogy a felsőoktatási kerekasztallal közösen kimunkálták annak feltételeit, hogy

a díjazottak a nemzeti kiválóság programban alanyi jogon kutatói ösztöndíjat kapnak felsőoktatási tanulmányaik során.

Nem csak a díjazott diákok, hanem a felkészítő tanáraik is elismerésben részesültek Nemzetközi Tudományos Diákolimpia díjátadón. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A miniszter bejelentette:

2019-ben Magyarország rendezi a csillagászati, asztrofizikai és biológiai diákolimpiát.

Beszélt arról is, hogy nem lehet elmenni a kritikai hangok mellett az oktatás világában, mert önellentmondásnak tűnhet, hogy az oktatási rendszer egyszerre képez csúcstehetségeket, másrészről pedig nehezen viselik a tanulók a leterheltséget. Meg hallgatni újra és újra azokat, akik benne vannak ebben a világban.

A világ változik, másképp kell tanulni, ahogy eddig tették, és a megfelelő arányokat meg kell találni.

Az arányok megtalálását a tanárokra bízná, akik a legjobban értenek ehhez, a teher elosztását pedig az intézményvezetőkre - mondta a tárca vezetője.

Nemzetközi Tudományos Diákolimpia díjátadón Palkovics László oktatási államtitkár is gratulált a díjazottaknak. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, hogy nem szabad az ellendrukkerekre hallgatni, akik a céloktól eltéríteni akarnak bennünket.

Győztes bárkiből lehet, és sokszor a kitartás, a tudás iránti vágy hozza ezt el, és nem a velünk született tehetség - vélte.

Azt kívánta, hogy olyan pályát fussanak be, ami méltó tehetségükhöz, szorgalmukhoz.