Soros György emberei a román kormányba is beépültek

Soros György SZEMÉLY Foglalkozás üzletember elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS konferencia TÁRGY MŰSZAKI ESZKÖZ mikrofon SZELLEMI TEVÉKENYSÉG beszél MOZOG gesztikulál Brüsszel, 2014. november 7.
Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fun
Brüsszel, 2014. november 7. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke beszél a Jó reggelt Európa – Most vagy soha elnevezésű konferencián Brüsszelben 2014. november 7-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatóintézet cikksorozatában mutatja be, milyen sikeresen működnek a tőzsdespekuláns emberei Romániában is - írja a Figyelő. A lap végigveszi, hogyan szállták meg a 2000-es évek elején Soros György emberei a román ügyészséget. A megdöbbentő történet kulcsszereplői rajta vannak  Soros megbízható szövetségeseinek listáján, mindketten jelenleg a románokat képviselik az Európai Parlamentben. Magyarországon is van egy párt, amelyik román minta alapján a korrupcióellenes ügyészség felállítását szeretné, ez pedig a hazai politikai élet legkorruptabb pártja, a Jobbik. Micsoda véletlen...
Vágólapra másolva!

A Soros-hálózat Ukrajna mellett Romániában is „óriási sikereket" könyvelhet el. Egy amerikai kutatóintézet, a Capital Research Center (CRC) többrészes cikksorozatot szentelt a Soros-hálózat romániai tevékenységének bemutatására, amelyben a főszerepet az úgynevezett korrupcióellenes ügyészség játssza – írja a Figyelő.

Románia csatlakozott az EU-hoz, de a szabályokat Soros diktálta

A milliárdos spekuláns a volt szocialista országokban végzett tevékenységéhez hasonlóan milliárdokat költött Romániában is annak érdekében, hogy NGO-hálózata segítségével érvényre juttassa akaratát. Soros György célja Romániában is elsősorban az volt, hogy az állami szervezetekben kiterjessze befolyását. Ebben két politikus vállalt kulcsszerepet:

  • Monica Macovei, a Soros-egyetemen (CEU) diplomázó egykori NGO-aktivista, akit 2004-ben Traian Băsescu igazságügyi miniszternek tett meg.
  • Renate Webert, a Soros Alapítvány romániai elnökét ezzel egy időben alkotmányos és törvényhozási tanácsadójának választotta
  • Mindketten jelenleg európai parlamenti képviselők.
  • Mindketten szerepelnek a „Soros megbízható szövetségeseinek" listáján. A lajstrom azokat a politikusokat veszi számba, akik képviselőként az Amerikában élő milliárdos üzletember érdekeit képviseli az Európai Parlamentben.
Monica Macovei, a Soros-egyetemen (CEU) diplomázó egykori NGO-aktivistáa, akit 2004-ben Traian Băsescu igazságügyi miniszternek tett meg. Jelenleg EP-képviselő Forrás: Figyelő

Emlékezetes, a volt szocialista országban a kétezres évek elején az egyik legfontosabb téma az EU-s csatlakozás volt. Soros Nyílt Társadalom Alapítványa (OSF) a csatlakozni kívánó tagállamokról jelentéseket tett közé: milyen problémát kell kiküszöbölniük, hogy az unió tagjai lehessenek. Így történt ez Románia esetében is, 2002 júliusában az OSF nagyfokú elégedetlenségét mutatott ki a korrupció kapcsán. Soros már akkor is elképesztő befolyással bírt egy-egy ország belpolitikájára, ezt mutatja, hogy a román kormány létrehozta a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészségi Irodát (PNA). Csakhogy egy apróbb bökkenő volt: az Európai Bizottság nem volt elégedett a PNA tevékenységével.

A Figyelő szerint az Európai Bizottság és a Nyílt Társadalom Alapítvány összejátszott azért, hogy a PNA létre jöjjön. Ezt azzal indokolja a lap, hogy az uniós szerv és Soros alapítványa 2002-ben pár hónap különbséggel „független szakértőkre" hivatkozva állt elő egy hasonló tartalmú jelentéssel, miszerint a román korrupciós helyzet romlik.

Az indoklás ugyanaz volt: 2001-ben kevesebb korrupciós ügyet göngyölítettek fel, mint 1999-ben. A CRC felhívja a figyelmet cikksorozatában arra, hogy a „független szakértők" nem említették, hogy ennek a kevesebb korrupciós ügy lehetett az oka.

Renate Weber Forrás: catalannews.com

Soros György nyomására létrejön a DNA

Visszatérve Macovei-hez: 2004-ben készen állt arra, hogy frissen kinevezett igazságügyi miniszterként komoly korrupciós ügyeket leplezzen le, csakhogy ez alkotmányos akadályokba ütközött. Mivel a PNA az igazságügyi minisztérium alá tartozott, nem nyomozhatott a román parlament tagjai után azok mentelmi joga miatt. Az akkori szabályozás szerint az ügyeiket ugyanis csak a Legfőbb Ügyészségen keresztül lehetett kivizsgálni. Băsescu ezért a Legfőbb Ügyészség alá rendelte a PNA-t, anélkül, hogy annak teljes irányítását a legfőbb ügyész kezébe adta volna. Eközben Macovei amellett, hogy folyamatosan kritizálta a PNA tevékenységét, 40 000 eurós támogatásban részesített egy másik Soros-szervezetet, a Freedom House-t abból a célból, vizsgálják meg az ügyészség tevékenységét. Ők a szokásos forgatókönyv szerint arra jutottak, hogy a PNA nem működik hatékonyan.

Egészen elképesztő módon, a román kormány Soros szervezetének vizsgálata miatt átalakította a korrupcióellenes szervezetet, így jött létre a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) névre árkeresztelt korrupcióellenes ügyészség.

Az átalakítás legfontosabb mozzanata az volt, hogy innentől kezdve a legfőbb ügyészt és a DNA főügyészét Macovei minisztériuma jelölhette ki. Így sikerült az akkori igazságügyi miniszternek a média és a Soros-féle szervezetek (Freedom House, OSF) segítségével, nyomására leváltani az általa nem támogatott PNA-igazgatót és ügyészeket, hogy aztán a saját embereit ültesse a helyükre.

Soros György Romániában is politikai befolyást szerzett Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Idegen érdekeket szolgál a Sorosék nyomására létrejött DNA?

Ilyen előzmények után létrejött tehát a DNA, amelynek elvileg a korrupciós ügyek feltárása, és így a korrupció eltüntetése lenne a célja. Csakhogy egyre többször vetül rá a szervezetre az a gyanú, hogy idegen érdekeket szolgál ki. A legutóbbi hírek sem igazán vetnek jó fényt a DNA-ra.

  • Nemrég kiderült, hogy az korrupcióellenes ügyészség többször együttműködött a román titkosszolgálattal, hogy a nekik nem tetsző politikusokat buktassa meg.
  • A korrupcióellenes szervezet előszeretettel szállt rá magyar politikusokra is. Utoljára Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert ítélték el, mégpedig két év nyolc hónapos letöltendő szabadságvesztésre. A titkosszolgálat ebben is benne volt, a DNA a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott telefonbeszélgetés alapján kezdeményezte a bűnvádi eljárást. A magyar politikust egyébként egy olyan párttámogatási ügy miatt ítélték el, amivel vélhetően nem szegett meg semmilyen szabályt.
  • De a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében is meglehetősen aggályos intézkedéseket hozott korábban a DNA. A korrupcióellenes ügyészség azért indított eljárást Stefan Somesan főtanfelügyelő és Tamási Zsolt iskolaigazgató ellen, mert a szervezet szerint azok törvénytelenül járultak hozzá az iskola működéséhez. Jogerős ítélet nélkül a DNA felfüggesztette Tamási Zsoltot, emiatt ellehetetlenült az iskola működése.

A magyar politikai élet melyik szereplője szeretne korrupciós ügyészséget felállítani?

Jól megfigyelhetően Soros György és hálózata a korrupció témáját politikai furkósbotnak használja, elég csak az elmúlt időszak szlovák belpolitikai eseményekre gondolni.

Ennek ellenére van Magyarországon is egy politikai párt, amelyik a román minta alapján korrupciós ügyészség felállítását szeretné. Ez pedig nem más, mint a Jobbik.

Az elmúlt napokban a korrupciós botránysorozatba keveredett párt programjában szerepel ez a terv. A dolog egyrészről megmosolyogtató, hogy éppen a hazai közélet legkorruptabb pártjának vágyálma ez, másrészről viszont felmerül a kérdés, hogy miért pont ők kardoskodnak emellett.

Ukrajnában

Korábban megírtuk, hogy nem csupán Romániában szerzett politikai befolyást Soros György. A Magyar Idők korábban már bemutatta,

hogyan avatkozott be Soros az ukrán belpolitikába, hogyan buktatott kormányt, majd ültetette a saját embereit a minisztériumokba, végül pedig úgy alakította a gazdasági folyamatokat, hogy azok a saját érdekeinek megfeleljenek.

Soros a saját embereit ültette az egyik legnagyobb ukrán cég, a Naftogaz vezetőségébe. A privatizáció előtt álló vállalat döntéshozói többször is találkoztak az amerikai milliárdossal, hogy a magánosítás részleteiről egyeztessenek. A milliárdos ukrajnai főembere, Jevhen Bisztrickij úgy fogalmazott:

- olvasható a Magyar Időkben.

A Naftogaz Ukrajna egyik legnagyobb állami kézben lévő cége, amely éppen privatizáció előtt áll. Korábban a tekintélyes Forbes magazin is arról írt, hogy a Naftogaz teljes vezetése Soros lobbizásának köszönhetően ülhetett a székébe. Eközben Soros az NGO-kkal, amelyeket ő pénzel, igyekezett lejáratni a cég vetélytársait.