Letették a pécsi orvoskar új oktatási és kutatási épületének alapkövét

PÁVA Zsolt; MISETA Attila
Pécs, 2018. december 7. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester (b), Nyitrai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának dékánja (b2), Miseta Attila, a PTE rektora (b3) és Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója (j) elhelyezi az időkapszulát a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara új elméleti tömbjének alapkőletételi ünnepségén Pécsen 2018. december 7-én. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Letették a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK) új oktatási és kutatási épületének alapkövét, amely a Modern városok program keretében, 10,7 milliárd forintos beruházással valósul meg.
Vágólapra másolva!

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára az ünnepségen Kásler Miklós tárcavezető szavait tolmácsolva azt mondta:

a PTE egészségügyi és orvosképzése pont ilyen.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester, Nyitrai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának dékánja, Miseta Attila, a PTE rektora és Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója elhelyezi az időkapszulát a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara új elméleti tömbjének alapkőletételi ünnepségén Pécsen 2018. december 7-én. Forrás: MTI/Sóki Tamás

A magyar orvoslás történetét és a pécsi orvosképzés jelentős alakjait is megidéző miniszteri köszöntő szerint a baranyai megyeszékhelyről kikerülő fiatal szakemberek az ott kapott tudással és értékkel felvértezve a világ bármely pontján megállják a helyüket.

Ez pedig vonzóvá teszi az egyetemet nemcsak a hazai, de külföldi hallgatók számára

- idézte Kásler Miklós szavait Bódis József, azt is hangsúlyozva, hogy az alapkőletétel nemcsak a PTE, hanem az egész magyar orvosképzés történetében mérföldkő.

A tárcavezető szerint az új elméleti tömb még több lehetőséget nyit meg a hallgatók, a kutatók és a tanárok előtt, valamint

Az új létesítmény építése szerves része annak a programnak, amely megújítja a teljes magyar egészségügyet az ellátás és a kutatás területén egyaránt - tudatta.

A korábban a PTE rektori tisztségét betöltő Bódis József arról beszélt, hogy harminc évvel ezelőtt a pécsi orvosképzés kilépett a nemzetközi porondra és fantasztikus teljesítményt mutatott fel. A hallgatók, köztük a külföldi diákok számának emelkedése kötelezővé tette ezt a fejlesztést - emelte ki.

Peresztegi Imre, a fővállalkozó ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről szólva ismertette:

Az elméleti tömb teljes környezete több mint 20 ezer négyzetméteren újul meg.

Miseta Attila rektor az egyetem, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere pedig a többi között a város szempontjából méltatta a beruházás jelentőségét az eseményen.

A rendhagyóan különleges alapkő a PTE 3D Központjában készült, háromdimenziós nyomtatással, utalva egyrészt a technika és a tudomány összefüggéseire, másrész a felnagyított, emberi szövetstruktúrára emlékeztető felület az egyetem és környezete viszonyát, a kapcsolódások fontosságát szimbolizálja.

Mint írták, az új épület tervezését több 21. századi intézmény inspirálta.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara új elméleti tömbjének 3D-s modellje Pécsen 2018. december 7-én. Forrás: MTI/Sóki Tamás

A szintenkénti "open lab" architektúra és az épület kialakítása, a Janelia Research Campus (Howard Hughes Medical Institute, USA) és az új Max Planck kutató épületek (Németország) struktúráját ötvözi. A tervezést a TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. jegyzi - olvasható a tájékoztatóban.

Az egyetemi összegzésben emlékeztettek arra, hogy

amelynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatók számának növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.