A magyar gazdaság növekedési pályára állt

Varga Mihály interjú
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság az elmúlt években olyan növekedési pályára állt, amely az embereknek csökkenő adókat, emelkedő béreket, a vállalatoknak alacsonyabb közterheket, javuló üzleti környezetet jelent – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSz) Vállalkozók Napja rendezvényén Budapesten.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter tudatta: a gazdaság 5 százalék felett bővül, csökkennek az adó- és adminisztrációs terhek, nőnek a beruházások és a fogyasztás is. A központi költségvetés bevételei az adócsökkentések ellenére is emelkednek, a gazdaság teljesítményének emelkedése megjelenik a foglalkoztatási adatokban,

a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint most.

Varga Mihály Fotó: Hirling Bálint - Origo

Varga Mihály kiemelte,

az adócsökkentéseknek és adókedvezményeknek, a bővülő foglalkoztatásnak, az emelkedő reálkereseteknek köszönhetően több pénz marad az embereknél, a kiskereskedelmi forgalom 64 hónapja bővül, és a növekvő fogyasztás segíti a vállalkozásokat is.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a kormány számos, a vállalkozásokat támogató intézkedést hozott, ezek közül egyebek közt megemlítette, hogy

Megjegyezte, Magyarországon az Európai Unióban a legalacsonyabb a társasági adó, a személyi jövedelemadó a harmadik legalacsonyabb, és utóbbiból a gyermekek után járó kedvezmény miatt a családoknak még kevesebbet kell fizetniük.

A tárcavezető kitért arra, hogy a kis- és középvállalkozásoknak is jelentős megtakarítást hozott az elmúlt év, hiszen

két százalékponttal, 16-ról 14 százalékra csökkent a kisvállalati adó (kiva) kulcsa, és megduplázódott a kisadózók tételes adójának,

a katának a bevételi határa, kedvezőbb lett a fizetendő közteher mértéke.

A könnyített adózás népszerűségét igazolja, hogy november elején a katát választók száma meghaladta a 300 ezret, vagyis majd minden harmadik vállalkozás ezt választotta.

- tette hozzá.

Varga Mihály rámutatott:

a kormány adópolitikájának a középpontjában továbbra is az adócsökkentés és az egyszerűsítés áll.

A pénzügyminiszter a 2016 novemberében kötött hatéves bérmegállapodást gazdaságtörténeti jelentőségűnek nevezte, amely százalékpontban mérhető módon hozzájárult a magyar gazdaság növekedéséhez.

Mint mondta, a megállapodásnak köszönhetően

míg a munkáltatói járulékok 27 százalékról az idei évre 19,5 százalékra csökkentek, jövőre pedig tovább mérséklődnek.

Tolnay Tibor, a VOSZ elnöke arról beszélt, hogy a szövetség az idén aktualizálta a célkitűzéseit.

Továbbra is fő célnak tekintik

a gazdaság versenyképességének javítását, a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését, a digitalizációt, szükségesnek tartják a kkv-szektort segítő pénzügyi programok fenntartását.

A Vállalkozók Napján hetvenhét kitüntetetést adtak át.

A rendezvény végén néma felállással megemlékeztek az idén elhunyt Demján Sándorról, a VOSZ egykori elnökéről, és levetítették az emlékére készített filmet, amelyben felidézték a vállalkozásokért, valamint a tudomány, művészet elismerésért végzett munkáját.