Már Gyurcsány Ferenc feleségének barátnőjét is körözi az Interpol

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2018. október 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője, volt szocialista miniszterelnök felszólal a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Nemzetközi pénzmosás miatt elfogatóparancsot adott ki az Interpol Gyurcsány Ferenc üzlettársának felesége ellen. Az ügy kiindulópontja, hogy a Demokratikus Koalíció elnökének bolgár üzleti partnere, Cvetan Vaszilev bűntársaival együtt közel kétmilliárd eurót lopott el. Ezt a kétes módon megszerzett összeget felesége, a Dobrev Klárával baráti kapcsolatot ápoló Antoaneta Vassileva svájci ingatlanokba fektette. A bolgár hatóságok rájöttek a trükkre, hajtóvadászatot indítottak a házaspár ellen. Az ügynek kezd politikai vetülete lenni, a Ripost információi szerint a DK-ban kommunikációs válságstábot állítottak fel a helyzet kezelése érdekében.
Vágólapra másolva!

A bolgár ügyészség vádirata szerint svájci ingatlanokba fektette azt a pénzt Antoaneta Vassileva, amit férje, Cvetan Vaszilev bűncselekménnyel szerzett meg. Ahogy beszámoltunk róla, Gyurcsány Altus Zrt. nevű cége révén üzletelt Vaszilevvel, akit jelenleg közel kétmilliárd euró (majdnem 650 milliárd forint) ellopásával vádolnak. A bolgár férfit az Interpol is körözi, a legmagasabb, Vörös Riasztás fokozaton adtak ki elfogatási parancsot ellene. Az óriási összegnek nyoma veszett, a vád szerint feleségével svájci ingatlanokat, milliárdokba kerülő luxusvillákat vásároltak Zürich és Genf környékén.

Férjéhez hasonlóan Antoaneta Vassileva is menekülőre fogta, a Gyurcsány feleségével baráti kapcsolatot ápoló bolgár nő jelenleg is bujkál a bolgár igazságszolgáltatás és az Interpol elől.

Antoaneta Vassileva az Interpol körözési listáján Forrás: Ripost

A nemzetközi körözést a bolgár vádhatóság bocsátotta ki Antoinette Vassilevna ellen, hiszen

a lopott pénznek luxusingatlanokba való befektetése pénzmosásnak minősül.

A hatóságok azt már kiderítettek, hogy Antoaneta Vassilevanak négy bankszámlája is van Svájcban. A nyomozás során fény derült arra is, hogy egy villa mellett egy, a Genfi-tó partján elhelyezkedő régi arisztokrata család palotáját is megvásárolták. Egyelőre csak a kisebb villát tudták lefoglalni a hatóságok, mintegy hétmilliárd forint értékben, amiben további hétszázmillió forint értékben vettek zár alá festményeket és bútorokat.

- emelte ki a Ripost. A volt magyar miniszterelnök feleségével jó kapcsolatot ápoló nőtől

  • hétmilliárd forint értékű vállalati részvényt,
  • húsz egyéb bankszámlát,
  • négy gépjárművet,
  • 288 festményt, tizenhat ingatlant

foglaltak le a bűnüldöző hatóságok Szófiában. A Ripost szerint a pénz egyértelműen annak a bolgár banknak a kifosztásából származik, ahonnan 600 milliárd forint értékű készpénz tűnt el. Annak kapcsán, hogy nyoma veszett a Cvetan Vaszilev, a bank többségi tulajdonosa által összeállított VIP-listának, amelyen azoknak a politikusoknak a nevét tartotta nyilván, akik soha vissza nem fizetendő hitelekben részesültek, a Ripost azt írta, hogy

nem zárható ki, hogy a Gyurcsány-házaspár neve is szerepelt.

Ezt azzal indokolták, hogy "cégük, az Altus Zrt. révén üzlettársai voltak a bankrabló bankárnak".

Kommunikációs válságstábot állított fel a DK

A lap pártbeli információkra hivatkozva arról írt, hogy a Demokratikus Koalícióban kommunikációs válságstábot állítottak fel az ügyben, amelynek az a feladata, hogy választ adjanak a párt számára egyre kellemetlenebb fejleményekre, és elejét vegyék minden olyan találgatásnak, amely összefüggést talál a DK irodáiban ismeretlen okokból keletkezett tűz és a kirobbant Interpol-botrány között.