Súlyos szabálysértést követett el egy bírónő

Tóth Erzsébet bíró
Tóth Erzsébet bírónő
Vágólapra másolva!
Súlyos következményei lehetnek annak, ha egy bíró politizál, több jogszabály is tiltja, hogy politikai tevékenységet folytassanak a bírók. Pár napja azonban Tóth Erzsébet, a Fővárosi Törvényszék bírónője felmentette első fokon Szabó Pál volt postavezért, mivel megítélése szerint politikai hátterű eljárásról van szó - írta meg a Pesti Srácok. Csakhogy ezzel az indoklással megengedhetetlenül politizált, hiszen koncepciós pernek nevezte az MSZP-SZDSZ--kormány miniszterének az ügyét.
Vágólapra másolva!

Tóth Erzsébet, a Fővárosi Bíróság egyik bírónője heves politizálásba kezdett, Szabó Pál volt postavezér, Gyurcsány közlekedési minisztere és társai ellen indított hűtlen kezelés ügyében az úgynevezett Postapalota-ügyben.

Tóth Erzsébet bírónő Forrás: MTI/Beliczay László

A bírónő első fokon felmentette a vádlottakat és szóbeli indoklásában arról kezdett el beszélni, hogy politikai eljárásról van szó, vagyis a fideszes állami befolyás gazdasági koncepciós pereket indít a szocialista-szabad demokrata politikai kurzus személyiségei ellen, de a bíróság ezen ítéletek elszabotálásával és a vádlottak felmentésével helyreállítja az egyensúlyt.

A koncepciós per vádja annak fényében is érdekes, hogy a Postapalota-ügy nyomozása még 2010-ben, azaz a Bajnai-kormány alatt indult.

Fegyelmi eljárás is indulhat Tóth ellen

Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke úgy fogalmazott:

a bírónő ezzel megsértette az alaptörvényt és a bírák jogállásáról szóló törvényt, hiszen politikai véleményt nyilvánított, politikai tevékenységet folytatott, ami számára nem megengedett.

Feladata az lett volna, hogy a vádiratról nyilatkozzon és az abban szereplő bizonyítékokat értékelje. Tóth azzal, hogy koncepciós perről beszélt az ügyészség tevékenységét is kritizálta, továbbá az igazságszolgáltatás pártatlanságába vetett hitet rendítette meg. Völgyesi szerint a bírónő kötelességszegésének következménye kell, hogy legyen; fegyelmi eljárás vagy akár soron kívüli értékelő vizsgálat is indokolt lehet, mivel hivatásának alapvető normáit sértette meg Tóth Erzsébet.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szerint a Kúria felelős az ítélkezési gyakorlat egységéért, minőségéért, és szakmai kérdés, hogy egy ítéletet a bírók írásban vagy szóban milyen tartalommal indokolnak. Igény lenne rá, de az OBH tudomása szerint a Kúria ilyen jellegű kérdésekkel az elmúlt években nem foglalkozott. Ugyan 2015. január 1-jével hatályba lépett Etikai Kódex is tiltja a bírák politikai megnyilvánulásait, az új összetételű Országos Bírói Tanács, melynek a Kúria elnöke változatlanul tagja, 2018 májusában hatályon kívül helyezte az Etikai Kódexben foglaltakat és azt az állásfoglalást is, hogy