Vége a fagynak, de jön a hó és az ónos eső

Ónos eső is jött a hó mellé, Időkép
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Több halálos baleset is történt a hétvégén a csúszós, havas utakon. A rendőröket rengeteg balesethez hívták. Több mint százan sérültek meg, huszonnégyen súlyosan, három ember meghalt. A következő napokban ónos eső várható, ami újabb kihívások elé állítja az autósokat. De a gyalogosok is komoly veszélyben lesznek, ilyenkor jelentősen emelkedik a kéz-, illetve lábtörések száma, ugyanis a járdák is nagyon csúszósak. Ráadásul sok ember szervezetét megviselheti az időjárás, és még mindig rengeteg az influenzás. 
Vágólapra másolva!

Szombat reggel egy kamion és egy kocsi karambolozott a 42. főúton, Berettyóújfalu és Mezőpeterd között. Az autó vezetője azonnal meghalt.

Vácon egy hókotróba rohant bele egy autó, amelyet egy rendőr vezetett. A kocsiban ült a férfi barátnője is, ő a roncsban rekedt.

A tűzoltók szabadították ki a nőt, de olyan súlyosan megsérült, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

Az autó másik két utasa és a sofőr is megsérült.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Lovas Károly, a közlekedési szakértő szerint a legtöbb veszély abból fakad, hogy míg éjszaka fagyok vannak, addig nappal már felmelegszik az idő, így nagyon sok kátyú képződik.

- mondja a szakértő, aki hozzáteszi, ha egy autós későn veszi észre a kátyút, akkor akár a kikerülésre tett hirtelen manőverben is megcsúszhat a kocsi.

De a többi autósnak is gondot okozhat, ha egy váratlan manőverrel, hirtelen irányt vált vagy fékez a megcsúszott kocsi sofőrje - teszi hozzá a szakember, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy 0 fok körüli időjárás esetén egy városon belül, de akár pár száz méteren belül is nagyot változhatnak az útviszonyok, kialakulhat több veszélyes útszakasz.

Forrás: Időkép/Badkiki

„Ha az ember már kicsit bátrabban vezet, mert azt vette észre, hogy ahol addig haladt már fel volt olvadva a jég és száraz volt az út, és nagyobb sebességgel halad és ráfut egy fagyos, jeges útszakaszra, akkor komoly veszélybe kerülhet. Ilyen fagyzugosabb helyek jellemzően hidaknál, vagy tartósabb árnyékosabb északi fekvésű területeken fordulhatnak elő. Egy jeges útszakaszon a megcsúszott autóval szinte semmit nem tud kezdeni a sofőr, míg valamelyest nem lesz újra tapadása a gumiknak.”

Ha az autó megcsúszik, nagyon fontos, hogy hogyan reagál az autó vezetője. A szakember szerint az a fontos ilyenkor, hogy

ne lépjünk automatikusan a fékre, és ne görcsöljünk rá a kormányra , hanem próbáljuk tudatosan megszüntetni az autó csúszását.

Könnyen bajba kerülhetünk akkor is, ha nincs megfelelően letakarítva a kocsink lámpája, szélvédője.

„Ez okozhat rossz kilátást az autóból, vagy azt, hogy a lámpa alig világít. Ezért, így a tél végén célszerű egy alapos takarítást megejteni az autón, lemosni a sót és az egyéb anyagokat, amikkel az utakat szórták, hiszen az nem tesz jót a fényezésnek, és a festésnek sem. Másrészt pedig a látni és látszani elv mentén a biztonságos kilátást is biztosítani kell” – mondja Lovas Károly.

Forrás: Időkép/Müller József

A szakember hozzáteszi, hogy egy váratlan kátyú hirtelen kikerülésekor, vagy a megcsúszott jármű feletti uralom visszanyerésekor se kormányozzuk az autót szembe jövő forgalom elé. Abban az esetben, ha kanyarban csúszunk meg, ne az árokpartot nézzük, amerre az autó csúszik, hanem a " menekülő út" irányába.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy a tavasz arra is alkalmas, hogy átnézessük az autónkat:


Az ónos eső miatt a járdák is csúszósakká válnak, ezért a gyalogosoknak is óvatosabbnak kell lenniük. A héten még többfelé várható eső, hó, ónos eső is. A hőmérséklet viszont akár 12 fok is lehet

A háziorvos, Jelinek Benjámin Gábor elmondta, hogy az influenza már kevésbé fenyeget, ugyanis enyhébb időben nem terjed úgy a betegség.

Sokan fordulnak viszont hozzá hányással és hasmenéssel járó vírusos megbetegedéssel. A legtöbben a dolgozók és a tanulók közül betegednek meg, akik közösségbe járnak.

A szakember hozzátette: rendkívül fontos, hogy aki megbetegedett, ne menjen közösségbe, és ne fertőzze meg a kollégáit, osztálytársait.

„Illetve a higiéniai szabályok betartása is lényeges: ha belefújjuk az orrunkat a zsebkendőbe, vagy beleköhögünk, tüsszentünk a kezünkbe, akkor utána mossuk meg azt, vagy fertőtlenítsük"

Mások poharait, evőeszközeit se használjuk.

Vitaminokat pedig kúraszerűen fogyasszunk, hiszen évszakonként változhat az ember vitaminszükséglete a táplálkozásból, a napfényhiányból adódóan.

- mondja a háziorvos.

Egy felkészült, egészséges szervezet sokkal ellenállóbb, mint például egy cukorbetegségben, szívbetegségben, vagy magas vérnyomásban szenvedő, ami kevésbé tud védekezni és rosszabbul reagál a külső támadásokra – teszi hozzá Jelinek.

A gyorsan váltakozó frontok pedig leginkább csak a frontérzékenyeket érintik jobban.

Tüneteik lehetnek a fáradtság, a levertség, az alvászavar, a koncentrációzavar, ami azoknak veszélyesebb, akik vezetnek.

De felléphet ízületi fájdalom és vérnyomás-ingadozás is.

„Nemrég volt – 20 fok, egy hét múlva pedig + 15 is lehet, ez egy jelentős hőmérséklet-változás, és kell az embernek egy kis idő, míg a szervezete alkalmazkodik. De egy egészséges szervezet gond nélkül megteszi."

A háziorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy aki lebetegedik, és nem 4-5 nap után sem szűnnek a panaszai,

mindenképpen menjen el orvoshoz, és ne várja meg, míg jobban lesz.

Ugyanakkor ne csak magunkra, hanem másokra is figyeljünk: ha az utcán idős, elesett embert látunk, vagy akár részeg embert, akkor se hagyjuk ott, mert könnyen kihűlhet -2 fokban is.