Azt akarták, hogy megrázza az őrt az áram

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség hivatalos személy sérelmére elkövetett gyilkossági kísérletével vádol két rabot, mert 230 volt feszültséget vezettek zárkájuk ajtajába.
Vágólapra másolva!

A vád szerint az elkövetők célja az volt, hogy a zárka ajtaját kinyitó börtönőr áramütést szenvedjen. A tragédia kizárólag azért nem következett be, mert a körletfelügyelő nem kézzel, hanem a cipőjével érintette meg az ajtót - írta Üveges Andrea, fővárosi főügyész helyettese pénteken Origónak küldött közleményében.

Ar 17 és 18 éves féltestvérek 2017 áprilisában egymástól független bűncselekmények miatt voltak előzetes letartóztatásban a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet egyik objektumában, közös cellában.
Április 11-én a a zárka bejárati ajtajánál található villanykapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket kihúzták és úgy állították be, hogy az ajtó kinyitása esetén

a drótok érintkezzenek a befelé nyíló fém ajtóval.

Ezután, mivel tudták, hogy biztonsági kamerán keresztül figyelik őket - filctollal firkálni kezdték a zárka falát, azért, hogy az őröket odacsalják.

A biztonsági tiszt több körletfelügyelő társával együtt a zárkához ment azért, hogy a vádlottakkal szemben intézkedjen.

A börtönőrnek az volt a szerencséje, hogy a zárka ajtaját nem kézzel, hanem gumitalpú cipőjével tolta be.

A befelé nyíló ajtó ugyanis érintkezett az útjába helyezett 230 volt feszültségű vezetékkel, vagyis a fém ajtó áram alá került. Ez pedig az ajtóban az élet kioltására alkalmas villamos feszültséget hozott létre - állapította meg a főügyészség. A gyilkossági kísérlet miatt, a fiatalkorú rab 15 évvel, felnőtt korú társa akár 20 évvel is többet tölthet a börtönben.