Felmentették az elszabadult villamos vezetőjét

Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiányában a szegedi bíróság felmentette azt a villamos vezetőt, akinek a villamosa 700 métert ment a forgalomban vezető nélkül 2014 nyarán.
Vágólapra másolva!

A bíróság megállapította, hogy a 49 éves nő szabálysértést követett el, de mivel már több mint két éve történt, elévült az ügy. A hivatásos villamosvezető 2014 augusztusában hajtott ki a szegedi, Plutcz utcai kocsiszínből, egy Tatra villamossal. A villamos menetkapcsolóját nullás állásba tette, de az irányváltó kapcsolót nem állította át, és az áramkört megszakító kulcsot sem vette ki.

Leszállt, hogy a váltót kézzel átállítsa, közben véletlenül egyes fokozatba tette a menetkapcsolót és a villamos elindult.

A vezető a villamos mellett

futva próbálta kinyitni a bezáródó ajtót,

de nem sikerült neki, ezért a villamos kihajtott az utcára, ahol a nagy sebesség miatt letört az áramszedője. A jármű egy forgalmas csomóponton, piros lámpán áthaladva 700 métert ment, végül a Kossuth Lajos sugárúton, egy peron mellett megállt.

A baleset után indult eljárás közben a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakemberei rekonstruálni tudták a helyzetet, és kiderült, hogy

a villamos elindulásában nem csak a nő figyelmetlensége, hanem egy műszaki hiba is közrejátszott.

Végül a bíróság felmentette a nőt, mivel jogszabályváltozás miattm a villamosközlekedés már nem vasúti üzem, a történtek pedig a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok alapján szabálysértésnek minősülnek és nem sérült meg senki.