Elszöktek Debrecenből a rablás miatt elítélt ghánai migránsok

Vágólapra másolva!
A debreceni menekülttáborban még 2015-ben három ghánai migráns kirabolt egy bangladesi férfit, majd előzetes letartóztatásba kerültek, de az ellenük szóló jogerős ítélet megszületése előtt kikerültek az előzetesből, és eltűntek. Jelenleg nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellenük.
Vágólapra másolva!

Rablás miatt három ghánai férfit köröz a Debreceni Rendőrkapitányság - írta a dehir.hu. Dobó Dénes a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta: a három férfi ellen egy 2015 májusában, az akkor még működő debreceni menekülttáborban elkövetett rablás miatt nyomoznak.

Arról, hogy rablás történt a táborban, a közvélemény csak hónapokkal később értesült, amikor a Debreceni Járási Ügyészség vádat emelt négy migráns ellen. A debreceni befogadóállomáson élő négy férfit – közülük az egyik fiatalkorú volt – azzal vádolták, hogy egy másik migránst bevittek egy szobába,

késsel fenyegették, karját hátrafeszítették, s több száz eurót vettek el tőle.

Okiusu Ansah, Shehu Musa és Eshun Andy - őket körözi a rendőrség Forrás: dehir.hu

Börtönbüntetést kértek rájuk

A Debreceni Járási Ügyészség a vádiratában a felnőtt korú vádlottaknak fegyházbüntetés, a fiatalkorú társuknak pedig javítóintézeti nevelés alkalmazását indítványozta az 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntettének minősülő cselekmény miatt. Az ügyben az első tárgyalás 2015 novemberében volt. Első fokon 2016 februárjában, másodfokon 2017 januárjában született ítélet.

Ezen a tárgyaláson a ghánaiak már nem voltak ott, s azóta nem is találják őket.

Mindennek az oka, hogy az elsőfokú ítélet kihirdetése után az ügyész indítványozta, hogy a bíróság tartsa fenn az első- (Eshun Andy), másod- (Okiusu Ansah) és harmadrendű vádlottak (Shehu Musa) előzetes letartóztatását, a jogerős ítélet meghozataláig. A vádlottak az ügyészi indítvány elutasítását kérték. Többek között arra hivatkoztak, hogy a kiszabott büntetés mértéke nem indokolja az előzetes fenntartását, régóta előzetesben vannak, ráadásul mindhárom vádlott egy budapesti barátjához szándékozott költözni, így elérhető lakcímet is meg tudtak adni.

Kiengedték őket az előzetesből

Az ügydöntő határozat megszületett, különös előzetes letartóztatási ok már nem állt fenn, a vádlottak az eljárás során végig együttműködőek voltak és rendelkeztek magyarországi – budapesti – tartózkodási hellyel, így a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem kell a szökésüktől, elrejtőzésüktől tartani. A bíróság végzésével így megszüntette a vádlottak előzetes letartóztatását.

A jogerős döntést kihirdető tárgyaláson azonban már nem jelentek meg a vádlottak.

A három ghánait azóta sem találják,

így nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük a törvényszék. Ha megkerülnek, távollétes ítélethirdetés lévén a vádlottak kezdeményezésére perújításra kerülhet sor és másodfokon újra kell tárgyalni az ügyet. Miután azonban másodfokon a Debreceni Törvényszék helybenhagyta az elmarasztaló ítéletet velük szemben, felmentésükre csekély az esély. A szökés, elrejtőzés miatt pedig biztos, hogy a vádlottaknak előzetes letartóztatásban kell kivárniuk majd a jogerős döntést.