Ösztöndíjat kaphatnak az ápolói mesterképzésre jelentkezők

Vágólapra másolva!
A szeptemberben induló, ápolóknak szóló egyetemi mesterképzésre jelentkezőknek is lehetősége lesz az állami ösztöndíjat igénybe venni – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán.
Vágólapra másolva!

A Mihalicza- ösztöndíj 1 milliárd 150 millió forintos keretösszeggel pályázható, mely az első félévben 640 ezer forint is lehet, de a második félévtől 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeget lehet elnyerni- mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

A kormány azt mondta, hogy annak érdekében a munkaerőhiányt orvosolják, minden lehetséges eszközt megragadnak. A most bevezetett ösztöndíj is ezt szolgálja.

Idén három orvosi egyetemen indul meg az ápolói mesterképzés, melynek keretszáma 100-100 fő. Jövőre pedig már a Semmelweis Egyetem is egy keresztféléves képzés formájában csatlakozik a programhoz

- mondta a miniszteri biztos Betlehem József.

A képzések hat szakmai területen - az aneszteziológia, az intenzív terápia, a perioperatív, a sürgősségi, a geriátria és az alapellátás területéhez - kapcsolódva indulnak.

A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy

az ösztöndíj feltétele hogy a képzés után öt évig Magyarországon, de három évig közfinanszírozott egészségügyi intézményben kell elhelyezkedniük az MSc-fokozatot szerzőknek.

Ónodi azt is elmondta, hogy a továbbra is dolgoznak azon, hogy megfelelő kompetenciaszabályokat alakítsanak ki annak érdekében, hogy egyértelművé váljon mi az orvos és mi egy mesterképzést szerző szakápoló feladata.