170-en hazajöttek a Törökországban rekedt magyar turisták közül

A Green Holidays utazási iroda csődje miatt Törökországban rekedt mintegy 800 turistából tegnap estére mindenkit hazahoztak
Vágólapra másolva!
A 194 fős török különgéppel késő délután csak 170-en magyar érkezett haza, mivel többen úgy döntöttek, hogy saját költségükön kint maradnak nyaralni. A tervek szerint szerdán három charterjárattal hozzák haza azt a még kint maradt mintegy 600 turistát, akiknek a vasárnap becsődölt Green Holiday utazási iroda miatt vált rémálommá a törökországi nyaralásuk. Pontosabban azokat, akik haza akarnak jönni, és nem akarnak még többet költeni, hogy maradhassanak.
Vágólapra másolva!

A Turkish Airlines különgépe pontban a megadott időben, délután félötkor landolt a Liszt Ferenc repülőtér 2-es terminálján 170 utassal a fedélzetén.

A Green Holidays utazási iroda csődje miatt Törökországban rekedt mintegy 800 turistából első körben 170-en jöhettek haza Fotó: Polyak Attila - Origo

Polányi Zoltán, az UNIQA Biztosító Zrt. értékesítési és marketing vezetője a reptéren azt mondta, első körben azokat a pórul járt utasokat szállították haza, akik a hétvégén utaztak nyaralni Törökországba, mindössze pár órával azelőtt, hogy a Green Holidays utazási iroda vasárnap délután fizetésképtelenséget jelentett, azaz becsődölt.

Polányi Zoltán, az Uniqa Biztosító Zrt. értékesítési- és marketing vezetője Fotó: Polyak Attila - Origo

A biztosítási szakember az Origónak elmondta, hogy azért nem volt teltházas a különgép, mert több család is úgy döntött, hogy saját költségen kint marad nyaralni.

Nekik a biztosító csak a Green Holidaysnek befizetett összeget téríti meg, és maguknak kell gondoskodniuk a hazaútról is.

A még kint rekedt 600 magyart szerdán 3 chartergéppel szállítják haza. Abból a tervek szerint 2 már délelőtt megérkezik Ferihegyre, a harmadik pedig valamikor délután. Így szerda estig minden olyan turista hazatérhet, akik nem akarták, vagy nem tudták vállalni, hogy saját zsebre kint maradnak nyaralni.

A kisgyerekes családok zöme hazajött, amint lehetett. Fotó: Polyak Attila - Origo

A most hazatért magyarok közül is többen azt mondták az Origónak, hogy szerettek volna tovább maradni a török tengerparton, viszont nemcsak drága, de többszöri átszállással nagyon körülményes lett volna a hazaút. (Antalyaból isztambuli átszállással Bécsbe érkezett volna a szombati repülőgép.)

- közölte Orhan Demirtas, a csődöt jelentett magyar utazási iroda törökországi partnere, az Akdem Travel vezetője az M1 aktuális csatornán.

Valószínűleg csak utólag kapják vissza a pénzüket, ugyanis a most hazaérkezett családok közül, akikkel beszéltünk a reptéren mindegyik fizetett zsebből, ki többet, ki kevesebbet.

A Berki és a Bicó család Gyálról. Talán ők voltak a legpechesebbek. A közös "villámnyaralásuk" közel másfél milliójukba került. Fotó: Polyak Attila - Origo

Két gyáli baráti házaspár, akik szombaton négy gyerekkel vágtak neki az első közös tengerparti nyaralásuknak, az Origónak arról számoltak be, hogy az Alanyahoz közeli 5 csillagos szállodáért teljes ellátással ( két szobáért egy hétre ) június elején 1 100 000 forintott fizettek ki a Green Holiday egyik vecsési utazásközvetítő partnerirodájában. Ha ez még nem lenne elég, talán épp a gyáli Bicó és Berki család járt a legrosszabbul a kint rekedt magyarok közül. Ahogy mesélték, a luxusszállodájukban hétfőn reggel lezárták a szobájukat, délelőtt 10-kor már nem működött az ajtónyitó mágneskártyájuk.

A recepción közölték velük, hogy csak akkor mehetnek vissza, ha visszamenőleg kifizetik a szállásukat, azaz szombattól keddig 3 éjszakát. Összesen 600 eurót kértek a két szobáért.

Állításuk szerint hétfőn délelőtt hívták is telefonon a kinti magyar konzulátust. Mivel azt a választ kapták, hogy a konzul kórházban van, és a külképviselet anyagilag egyébként sem tud segíteni, így a négy gyerekre való tekintettel kifizették a követelt 600 eurót, amiről persze kértek számlát. Most abban reménykednek, hogy a biztosító teljes mértékben visszafizeti nekik az 1 millió 300 ezres „villámnyaralásukat”.

dr.Schiszler Gábor és neje szintén szombaton repült Törökországba. Ők „szerencsésebbek” voltak, mert zsebből csak egy éjszakát kellett kifizetniük. Fotó: Polyak Attila - Origo

A reptéren találkoztunk azért ellenpéldával is. Azt persze nem mondanánk, hogy dr.Schiszler Gábor és neje szerencsésen jártak, de nekik csak a tegnap éjszakát kellett zsebből kifizetniük, és ahogy fogalmaztak:

az ő, szintén 5 csillagos szállodájukban egy méltányos árat, kettejükért „csak” 78 eurót ( 25 ezer forint) kértek el. Egyébként a Green Holidaysnek a 3 naposra sikeredett egyhetesre tervezett nyaralásukért közel 400 ezret fizettek be.

A biztosító azt ígéri, hogy szerda estig mindenkit hazahoznak Törökországból Fotó: Polyak Attila - Origo

Rajtuk kívül több mint 600-an reménykednek abban, hogy a biztosítótól visszakapják a pénzüket.

A Green Holidays utazási irodának egyébként az Uniqa Biztosító Zrt.-nél 500 millió forintos vagyoni biztosítása volt. Úgy tudjuk a pórul járt utasok kártalanítása akár egy-másfél hónapba is beletelhet majd.

Az Uniqa Biztosító Zrt. továbbra is arra kér minden károsultat, illetve minden kint tartózkodót, hogy mihamarabb vegye fel a kapcsolatot a biztosítóval a 06 80 2999 99-es zöld számon, vagy e-mailben a [email protected] címen.