A Malévról is szó lesz az Orbán-Putyin találkozón

Putyin, Orbán, Budapest, Parlament
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Parlament Delegációs termében 2015. február 17-én
Vágólapra másolva!
A paksi bővítés mellett szó lesz az ukrajnai helyzetről, tárgyalják a találkozón a Malév adósságának rendezését valamint az Északi Áramlathoz csatlakozás lehetőségét is - derül ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó szerdai tájékoztatásából.
Vágólapra másolva!

Magyarország biztosította Oroszországot afelől, hogy rendezhetők a paksi atomerőmű építésével kapcsolatos problémák - közölte Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin elnök csütörtöki találkozóját megelőzően.

Usakov azt mondta, Moszkva nagy jelentőséget tulajdonít a paksi atomerőmű két blokkal történő, 12 milliárd euró értékű bővítésének. A tanácsadó szerint a projekthez az Európai Bizottság által szabott öt feltétel közül négy teljesítéséről már megállapodtak, "s magyar kollégáink azt bizonygatják, hogy az ötödik" kérdést is képesek lezárni.

"Reméljük, hogy akkor ez az akadékoskodás már nem hátráltatja majd a projekt megvalósítását" - mondta Usakov, hozzátéve: a beruházás finanszírozásával kapcsolatos ötödik kérdésnél szükség van az Európai Bizottság jóváhagyására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a 2015-ös találkozón, Budapesten Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ami a magyar földgázellátást illeti, Usakov erről azt mondta, Magyarország csatlakozhat a Gazprom orosz gázipari vállalat két projektjéhez, az energiahordozók szállítására új útvonalat kínáló Északi Áramlat és Török Áramlat gázvezetékekhez.

"Nem kizárt, hogy a jövőben magyar partnerek rákapcsolódhatnak az energiahordozók új szállítási útvonalaira az Északi Áramlat és Török Áramlat révén", - jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy akár

az Északi Áramlatról legyen egy leágazás Magyarország felé.

A találkozón szóba kerül még annak az adósságnak a kérdése is, amelyet a csődbe ment magyar légitársaság, a Malév halmozott fel kisebbségi tulajdonosánál és egyben legnagyobb hitelezőjénél, az orosz Vnyesekonombanknál. A Malév 2012 februárjában ment csődbe, és nagyjából 126,5 millió euróval tartozik Oroszország állami fejlesztési bankjának.

Usakov közlése szerint korábban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában tárgyalt Szergej Gorkovval, a Vnyesekonombank elnökével

az adósságtörlesztés peren kívüli rendezésének lehetőségeiről.

"Nyilvánvaló, hogy ennek a témának a megvitatása folytatódik a vezetők jelenlétében is Budapesten" - jelezte Usakov.

A Donyec-medencében kiéleződött helyzet kapcsán az ukrajnai helyzetet is megvitatja Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor. Usakov azt is mondta, "természetesen" szó lesz a Közel-Keletről, Szíriáról, illetve az ukrajnai helyzet mellett, tekintettel az Avgyijivka környékén zajló eseményekre.

A két vezető tárgyalásának napirendjén fontosabb európai és nemzetközi kérdések is szerepelnek majd, így szó lesz a Európai Unió és az Oroszország kapcsolatainak helyreállításáról. A két ország kulturális és régióközi együttműködése is napirendre kerül. Aláírják a többi között a két ország regióközi együttműködési programját a 2017-2022 közötti időszakra - mondta a tanácsadó.