Bárányhimlő elleni oltási kampány indul Miskolcon

Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Bárányhimlő elleni oltási kampányt indít a miskolci önkormányzat – közölte a borsodi megyeszékhely polgármesteri hivatalának sajtóosztálya csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az egészségmegőrzést és betegségmegelőzést célzó program keretében azoknak a Miskolcon állandó lakóhellyel rendelkező óvodás gyermekeknek a védőoltását támogatják, akik még nem voltak bárányhimlősek.

A programban résztvevő gyermekek kétadagos oltási költségének egy részét az önkormányzat átvállalja, így a szülőnek mindössze ötezer forintba kerül a két oltóanyag, ez a teljes összeg harmada.

Amennyiben a gyermek az oltási sor első részét már korábban megkapta, abban az esetben is van lehetőség a kedvezményes oltóanyag igénybevételére a második részoltáshoz – közölték.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A gyermekek 85-90 százaléka tíz éves koráig átesik ezen a vírusfertőzésen. Általában magától gyógyuló betegség, de az esetek 2-6 százaléka szövődménnyel jár, amelyek kezelésére legtöbbször kórházi ellátásra van szükség - olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.