Bróker Marcsi a bíróságon: órákon át sorolták a károsultak neveit

A Jász-Nagykun megyei ügyészség júniusban emelt vádat a Karcag város megtakarítóit kifosztó piramisjátékot szervező „Kun-Mediátor” Marcsikával ( D. Sándorné) szemben, akit tavaly decemberben toloncoltak haza regényes búvóhelyéről, a közép-amerikai Belizeből. Ő az ügy egyetlen vádlottja. A Kun-Mediátor-ügy tárgyalása hétfőn kezdődik a Szolnoki Törvényszéken.
Vágólapra másolva!
12 milliárd forintnyi kár, 60 ezer oldal nyomozati anyag, 1700 oldalas vádirat, 767 áldozat, több mint 200 tanú és egyetlen egy csaló. Ma reggel, 8:30-kor, a Szolnoki Törvényszéken elkezdődött D. Sándorné tárgyalása, akit a köznyelv csak Bróker Marcsiként ismer. Ott jártunk.
Vágólapra másolva!

A tárgyalásra vezetőszáron, bilincsben hozták az elegáns, 64 éves asszonyt, aki nagy mosollyal fogadta a fotósokat.

A 64 éves karcagi álbróker másfél évtizeden keresztül, 1999-től 2015-ig verte át az embereket. Az ügyben több mint kétszáz tanú áll majd a bíróság elé.

A csalással vádolt asszony a Kun-Mediátor Kft. ügyfeleit csapta be, 1,75 %-os havi hozamot ígért befektetéseikre. A cég az országban 5 székhellyel rendelkezett, az egyik Karcagon működött, ennek volt az ügyvezetője a Bróker Marcsiként ismertté vált asszony, a vállalkozás pedig eredetileg utazásszervezés és pénzváltás céljára jött létre.

Fotó: Mudra László - Origo

A tárgyaláson felolvasták a nő október 30-i beadványát, melyben zárt tárgyalást kért, ugyanis szerinte

a sajtó jelenléte negatív irányba befolyásolta a tárgyalást,

és a bizonyítást is veszélyezteti. Ezt a bíró elutasította.

Az ügyész két órán keresztül sorolta a károsultak neveit hozzátéve mekkora összeget vesztettek és azt is elmondta, hogy ezekből mennyi térült meg. Kiderült, hogy az áldozatok között van a

Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium diákönkormányzata is.

Fotó: Mudra László - Origo

Két becsapott áldozat is eljött a tárgyalásra, de ma nem jutottak szóhoz. A tárgyalás elején az ügyész beszélt, aki elmondta, hogy többek között 27 rendbeli különösen nagy kárt okozó csalással, 324 jelentős kárt okozó csalással, 41 kisebb csalással, 1 rendbeli sikkasztással vádolják D. Sándornét.

Bróker Marcsi mindent tagad

Az asszony is mondhatott néhány mondatot.

Bróker Marcsi nem kívánt vallomást tenni, de lehetőséget kért arra, hogy megszólaljon a saját ügyében. Most először.

Elmondta, úgy érzi, hogy a sajtóban már elítélték, ezért szorongva áll a bíróság előtt. Azt is hozzátette, hogy megpróbált mindenkivel jót tenni 16 éves munkája során, és azt is, hogy ártatlannak tartja magát.

Szerinte a vád nincs tekintettel olyan bizonyítékokra, és körülményekre, ami őt jobb színben tüntetné fel a nagy nyilvánosság előtt.


- mondta.

Fotó: Mudra László - Origo

Majd hozzátette, hogy

Szerinte a vádirat kettős mércével méri az ügyfeleket a nagy összegű sértetteknél. Ugyanis egyesítették az ügyet például azoknál, akiknél három-négy csaldátag is kötött vele szerződést, így érte el az összeg a különösen nagy kárt.

Bróker Marcsi arról is beszélt, hogy nem fizetett ki úgy pénzt az ügyfeleinek, hogy arról könyvelés ne készült volna. Emellett sérelmezte, hogy a vádiratba körülbelüli bemondás alapján került be az, hogy kinek mennyi pénzzel tartozik és, hogy mennyit fizetett ki a cég nekik.

Arról is szólt, hogy sok esetben még a károsultak sem tudtak pontos összeget mondani arról, hogy mikor és mennyi pénzt adtak, vagy kaptak vissza.

D. Sándorné szerint ügyfelei kevesebbet fizettek be, és többet kaptak vissza, mint amennyi a vádiratban szerepel.

Az aszonytól ügyvédje vette át a szót, aki azt mondta, külön szakértői véleményt készített és kifogásolta, hogy a "rendelkezésre állási bizonyítékokat sem dolgozták fel".

Szemtől szemben a családdal

Bróker Marcsi hozzátartozóit délutánra várták. Több mint egy órás szünet után két lánya és veje meghallgatásával folytatódott a per.

Egyikük sem járult hozzá, hogy a médiában megjelenjen az arcuk, vagy hangfelvétel készüljön róluk.

A bíróság még egy tanút beidézett, de azóta már meghalt. Ezért egy korábbi, 2015-ös vallomását olvasta fel a bíró, amelyben kifejtette, hogy soha semmi köze nem volt a céghez.

- állt a vallomásban, melyben arról is beszámolt a férfi, hogy ő egy büfét üzemeltetett, melyet eladott, mire feleségét őrizetbe vették.

D. Sándor (Bróker Marcsi férje) akkor arról a napról is beszámolt, amikor felesége eltűnt. Mivel volt egy budapesti lakásuk, a férfit azt hitte, hogy felesége oda tart, azt állította, fogalma sem volt róla, valójában mire készül.

Amíg a bíró férje vallomását olvasta,

Bróker Marcsi sírni kezdett.

Azután a nagyobbik lánya állt a tanúk padjára.. Minden tanú élt a lehetőséggel, hogy közeli hozzátartozóként megtagadják azt, hogy az asszony ellen tanúskodjanak.

Végül a kisebbik lányt szólította a bíró. Ő sem akart vallomást tenni, de mosolyogva súgta oda anyjának:

Fotó: Mudra László - Origo

A tárgyalás végén a bíróság engedélyezte, hogy Bróker Marcsi 15 percet beszélhessen a lányaival. A per csütörtök reggel folytatódik a Szolnoki Törvényszéken.