Kikérte magának a TASZ, hogy nem a kedvenc bírójukat kapták

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy létezik bírói függetlenség, a Soros-féle TASZ húzása viszont az ellenkezőjét bizonyítja. Azért reklamáltak a Kúria elnökénél, mert nem a nekik kedves Baka Andrást jelölték ki az ügyükben. De nem Baka az egyetlen olyan bíró, akinek az elfogulatlansága legalábbis kérdéses.
Vágólapra másolva!

Egy elvesztett per után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) meglepő módon szóvá tette, hogy nem a volt főbíró, Baka András vezetése alatt állt az ügyben döntő kúriai tanács - erről a Magyar Idők írt.

A napilap szerint a Soros-szervezet lépése alapjaiban kérdőjelezi meg Baka András bírói elfogulatlanságát.

A TASZ még idén februárban írt levelet Darák Péter Kúria-elnöknek, amikor is egy elvesztett per után számonkérte rajta, hogy miért nem a volt főbírót jelölte ki az ügy tanácselnökének. A TASZ az utóbbi években 250 millió forint támogatást kapott Soros alapítványától, Baka András pedig még 2011-ben lett emblematikus alak a szintén Soros által kitatott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT), a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ triójánál, miután a Legfelsőbb Bíróság megszűnése miatt elvesztette a hivatalát. Akkor ezek a szervezetek azt állították, hogy Baka elmozdítása a bírói függetlenséget sérti. Azt a bíró függetlenséget, amelyet a TASZ példátlan levele nyomán meglehetősen kérdőjelessé vált.

Baka András Forrás: MTI/Kovács Tamás

Baka bíró jelenleg tanácselnöki pozícióban van, jellemzően adatvédelmi, sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi perekben ítélkezik. Az efféle ügyekben nemritkán kerül össze korábbi támogatóival, a TASZ-szal vagy éppen a Helsinki Bizottsággal. A Magyar Idők megjegyzi, hogy nem ő az egyedüli, akinek a helyzete meglehetősen visszás: a Fővárosi Törvényszéken közadatkiadási pereket tárgyaló Uzsoky Ágnes fia, Szigeti Tamás 2017. szeptember 29-ig például a TASZ önálló, általános képviselője volt. Vagy ott van az EKINT vezetője,

Majtényi László, akinek a felesége az egyebek között választási ügyekben illetékes kúriai tanács tagja, Majtényi unokahúga pedig a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ítélkezik.

A Magyar Idők cikke mindenesetre érdekes megvilágításba helyezi Budai Gyula kormánypárti tegnapi képviselő mondatait, amikor tegnap az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában "lekommunistázta" a regnáló bírói kart. Múlt héten pedig Lázár János miniszter tett megjegyzést Baka Andrásra, aki szerinte "nagyon haragszik Magyarország kormányára és a Fideszre". A Miniszterelnökség vezetőjének az is feltűnt, hogy a taopénzek nyilvánosságáról szóló perekben rendre Baka András jár el tanácsvezetőként.

A baloldali sajtó azonnal a volt főbíró védelmére sietett, pedig Bakát nem csak a mostani kormány kritizálja. Az előző érában még az alkalmasságát is megkérdőjelezték.