Óriási veszélyben a gyerekek – tovább terjed a halálos játék

Facebookon kérnek segítséget a Kék Bálna áldozatai
Vágólapra másolva!
Ahogy azt az Origo megírta, a legvisszafogottabb becslések szerint is már 130 halálos áldozata van világszerte a Kék Bálna nevű internetes játéknak. Egy informatikai szakember azt mondja, ugyan a szülők használhatnak úgynevezett szűrőprogramot, ami megakadályozza, hogy a gyerekek olyan oldalra lépjenek fel, ami veszélyes, szerinte azonban még ennél is fontosabb, hogy a szülők tisztában legyenek a gyerekük internetes szokásaival. Ez utóbbit tartja a legfontosabbnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az elnöke is. 
Vágólapra másolva!

A Kék Bálna játék feltehetően onnan kapta a nevét, hogy a kék bálnáknál gyakori jelenség, hogy csoportosan partra vetik magukat, és elpusztulnak.

Facebookon kérnek segítséget a Kék Bálna áldozatai Forrás: --

Oroszországban – ahonnan az öngyilkos játék indult – Fehér Bálna, Kozmikus Bálna, Csendes Ház és Ébressz fel 4.20-kor elnevezésű öngyilkos csoportok is elérhetőek az interneten, és mindegyik a Kék Bálnához hasonlóan vadászik a gyerekekre.

Halálos áldozatok világszerte

A verseny lényege, hogy a fiatalok ártsanak maguknak. A Kék Bálnában

a versenyzőnek ötven nap alatt ötven szintet kell teljesítenie, mégpedig úgy, hogy egyre keményebb feladatokat kell megoldania,

és mindent rögzítenie kell videón. A játéknak világszerte vannak áldozatai.

Molnár Eszter szerint nem lehet megkerülni a folyamatos kétoldalú kommunikációt, vagyis azt, hogy a gyerekekkel a szülők és a tanárok folyamatosan beszéljenek. A szakember azt is mondja, ez utóbbi talán még a technológiai védekezésnél is fontosabb, már csak azért is, mert a mai fiatalok gyakorlatilag bármilyen technológiai gátat le tudnak küzdeni előbb vagy utóbb. Erre két egyszerű példát is mond:

egyrészt ma már bárhol, bármikor csatlakozni lehet a világhálóra az arra alkalmas eszközökkel, így ha otthon korlátozva is van az internethasználat, máshol (akár egy kávézóban vagy az egyik havernál) könnyedén elérheti bárki a nem kívánt tartalmakat, felületeket.

Másrészt – teszi hozzá –, a fiatalok könnyedén kijátsszák a szűrőprogramokat akár otthon is. Ahogy fogalmaz, amíg a szüleik tanulták a számítástechnikát, addig a gyerekek beleszülettek a digitális világba.

Veszélyes túl korán használni a közösségi oldalakat

Molnár szerint az internet tudatos használatának megtanítása a legfontosabb, amit elsősorban az iskolában kellene megtanulniuk a gyerekeknek.

Szerinte az is nagyon fontos, hogy bizonyos kor alatt egyes közösségi oldalakat egyáltalán ne használjanak a gyerekek. Ezeken az oldalakon ugyanis rengeteg olyan hatás érheti őket, amely kifejezetten káros lehet a lelki fejlődésükre. Például

Mindenkinek van felelőssége

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondja, ő az iskolában, ahol tanít mindenféle órán, így

osztályfőnökin, történelem- vagy akár magyarórán is folyamatosan beszél a gyerekeknek az internet veszélyeiről.

Mendrey László egy általános iskolában tanít, ahol a 7-8. osztályosokat, vagyis a 13-14 éveseket érinti leginkább ez a probléma.

Ahogy fogalmaz, az iskoláknak, a szülőknek, iskolapszichológusnak és minden olyan szervezetnek, aki támogatja a szülőket, óriási a felelősségük. Ahogy a teljes társadalomnak is – teszi hozzá.

Kozmikus Bálna Forrás: VK

Mendrey szerint nem jó a cenzúraszerű ellenőrzés, ugyanakkor nagyon fontos, hogy elsősorban a szülők tudják, hogy

A szakember szerint a tiltás nem hoz eredményt, a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. Ő is megerősíti azt, amit Molnár Eszter mond, vagyis hogy

a gyerekek az esetek döntő többségében előrébb járnak az informatikai felkészültségben, mint a szülők.

Szerinte a legfontosabb, hogy ha a gyerekek olyan tartalmakat olvasnak, amiket nem értenek, akkor tudják megbeszélni valakivel: a tanáraikkal vagy a szüleikkel. Fontos, hogy a gyerek környezetében legyen egy olyan felnőtt, akiben megbízik, és hogy segítséget ne egy nála néhány évvel idősebb gyerektől kapjon.

A gyerekekre figyelni kell!

Mendrey szerint

Ahogy fogalmaz, ez nem minden esetben sikeres, de a tanároknak erre kell törekedniük.

Forrás: cybercrime.gov.ua

A Kék Bálna nevű programot egy 21 éves orosz férfi, Filipp Bugyejkin indította el az egyik közösségi oldalon. Tavaly tartóztatták le, a gyanú szerint 15 fiatal haláláért felelős.

Bugyejkin beismerő vallomást tett, de azt mondta,

Vallomásából az is kiderült, hogy az orosz főszervezőnek tíz halálos csoportja van, amelyeket elsősorban azért hozott létre, hogy minél több lájkot szerezzen.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!