Módosítaná a népszavazási törvényt az NVI és az NVB elnöke

Vágólapra másolva!
A népszavazási törvény módosítására tett javaslatot Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságának hétfői ülésén, amelyen beszámoltak a tavalyi országos népszavazás tapasztalatairól.
Vágólapra másolva!

Pálffy Ilona szerint a népszavazási eljárás során több probléma is kiderült. Ezeket a választási eljárási törvény módosításával szerinte orvosolni lehetett volna, de az erről szóló tárgyalások megrekedtek. Azt is mondta, a népszavazási törvény módosításához egyszerű többség is elegendő, így bizonyos változtatásokat végrehajthat az Országgyűlés, és ebben kérte a bizottság támogatását.

Szerinte tisztázni kellene

a köztársasági elnök és a miniszterelnök mint népszavazást kezdeményezők jogosítványait,

a kampányköltés szabályait, és szükséges lenne lerövidíteni a népszavazási kérdések hitelesítésénél a 90 napos kúriai jogorvoslati határidőt.

Azt mondta, azt is fontos lenne tisztázni, hogy helyi népszavazás esetén ki jogosult aláírásával támogatni a népszavazási kezdeményezést, és ki szavazhat.

A tavaly október 2-ai népszavazásra 4 milliárd 950 millió forintot terveztek, de végül 4 milliárd 160 millió forintot költöttek. A 790 millió forint megtakarítás 90 százaléka az NVI szintjén keletkezett.

Patyi András is

a népszavazás kezdeményezőire vonatkozó szabályok egyértelművé tételét szeretné.

Azt mondta, a kormányt az általa kezdeményezett népszavazásban szervezőnek kell tekinteni, de az egységes jogértelmezés nem mindenben pótolhatja a szervező jogállására vonatkozó egyértelmű törvényi rendelkezést.

Azt is mondta, hogy a jelenlegi szabályozás nem teremt lehetőséget az országos népszavazásban részt vevőknek arra, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat közvetlen kampányeszközökkel megszólítsák.

Staudt Gábor (Jobbik) alelnök szerint a szavazatszámláló bizottsági elnökök felkészítése nem volt maradéktalan.

Pálffy Ilona szerint eleve nehéz szavazatszámláló bizottsági tagot találni.

Staudt Gábor és Teleki László (MSZP) is azt kérte NVB-től, hogy a jog talaján, részletes mérlegeléssel hozzák meg döntésüket. Teleki László azt mondta, a Kúria az NVB 8 határozatát is megváltoztatta, amit soknak tartanak, ezért nem támogatják a beszámoló elfogadását.

Válaszában Patyi András azt mondta, politikailag motivált, túlfűtött ügyek kerülnek a NVB elé, amikre

mindig jogi választ ad a bizottság,

és azt részletesen indokolja is. Szerinte két alkotmánybírósági döntés is azt mutatta, hogy olykor a Kúria is ítélhet meg rosszul egy szakkérdést.

Az NVI elnöke azt is felvetette, hogy nem biztosítható a levélben szavazók névjegyzékének naprakészsége, mivel az a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatain alapul, de ezekben a változás átvezetése a külhoni választópolgárok esetében bejelentésen alapul.

Répássy Róbert (Fidesz) ezzel kapcsolatban azt mondta,

kiderült, hogy a levélszavazásnak is vannak korlátai, az egyik éppen a választói névjegyzék naprakészsége.

Szerinte a levélszavazás konstrukciójával van probléma, és ez a fajta névjegyzékbeli bizonytalanság a jövőben is gondot fog okozni. Arra kérte a választási szerveket, hogy tegyenek meg mindent a naprakészség érdekében és azért, hogy csökkenjen az érvénytelen szavazatok száma.

Apáti István (Jobbik) felvetette, hogy olyanok jelentkeznek be határ menti településekre, akik a Partiumban vagy Kárpátalján élnek, és az állandó lakcím birtokában nemcsak országos listára, de egyéni képviselőjelöltre is szavazhatnak.

Pálffy Ilona erre azt mondta,

több mint 100 ezer olyan kettős állampolgár van, aki Magyarországon állandó lakóhelyet létesített,

és így teljes joggal szavaz országos listára és egyéni jelöltre. Főleg a kettős állampolgárságot tiltó országokban a választók félnek, a szavazási iratcsomagot csak a külképviseleten tudják átvenni, így érthető, hogy egyszerűbbnek tartják, ha állandó lakcímet létesítenek Magyarországon, ez megengedett.

Rubovszky György, a bizottság elnöke azt mondta, kigyűjtik a két elnök beszámolójából a jogalkotási javaslatokat, és egyeztetik a kormánypártokkal, majd ötpárti egyeztetést javasolt a módosításokról.

A bizottság kormánypárti többsége mind az NVI, mind az NVB elnökének beszámolóját elfogadta, Teleki László és Kész Zoltán (független) nem szavazta meg a beszámolót, Staudt Gábor és Apáti István pedig tartózkodott a szavazásoknál.