Ennyit ér az Eurojackpoton nyert 7 milliárd

EuroJackpot FOTÓ FOTÓTÉMA kéz szelvény szerencsejáték tárgyfotó TESTRÉSZ Budapest, 2014. október 2.
Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője mutatja az EuroJackpot szelvényt a sorsolásos játék október 4-i indulása előtt Budapesten, a Pólus Centerben l
A száz­ezres nagyságrendű szelvényszámot generáló játékok táborában az Eurojackpot a legfajsúlyosabb tényező.
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb nyereményét teheti zsebre a magyar lottózó, aki a héten megnyerte az Eurojackpot főnyereményét. A nyereménye 22 569 528 euró, azaz a mai, hivatalos árfolyamon ez összesen 6 989 782 821 forint. A nyertes eurószámlára, euróban kapja majd meg a pénzt, de nem ennyit, ez ugyanis bruttó összeg. Nettóban 5 941 315 398 forint marad, de még így is ez az eddigi legmagasabb magyarországi nyeremény.
Vágólapra másolva!

Adóznia viszont már nem kell a nyertesnek, mert - bár a bruttó összeget adják meg nyereményként - a Szerencsejáték Zrt. az utaláskor levonja a 15% személyi jövedelemadót, és már a nettó nyereményt kapja meg a nyertes – euróban.

Ez azon persze nem változtat, hogy a nyertes euróban mennyit fog kapni, legfeljebb azon, hogy mennyit ér ez forintban. Nem valószínű azonban, hogy az euró annyit gyengüljön, hogy ne ez legyen minden idők legnagyobb magyar nyereménye.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A nyertesnek ezután nincs más dolga, semmilyen egyéb bevallási kötelezettsége nincs. Egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetnie a nyeremény után. Azt akkor kellene, ha a kifizető külföldi lenne (akkor azonban bevallást is kellene készítenie, és további 18,04 százalékot vonnának le), itt azonban – bár az Eurojackpot európai lottó, és 16 országban játsszák – a Szerencsejáték Zrt. lesz a kifizető.

A bankba tett vagy utalt pénzekre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nagyjából 30 millió forintig vállal garanciát. Vagyis: ilyen hatalmas összeget érdemes több bankszámlán elhelyezni. Az ötös lottó milliárdos nyereményeinél a Szerencsejáték Zrt. meg is követeli, hogy a nyertes több számlára kérje a pénzt, valószínűleg így lesz ez az Eurojackpotnál is.

A valaha kifizetett legnagyobb Eurojackpot 90 millió euró volt, és egy csehországi játékos nyerte 2015 májusában. Soha nem derült ki, hogy ki volt a nyertes. Miután kihúzták a számait, a sorsolás után három héttel vette fel a hatalmas pénzösszeget.

Csehországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Németországban, Izlandon, Lettországban, Litvániában, Norvégiában, Szlovákiában és Svédországban nem kell adót fizetni az Eurojackpot főnyereménye után – ezekben az országokban a teljes összeget megkapja a nyertes. Hollandiában viszont 29 százalékot vonnak le a nyereményből.

Annak, hogy valaki megnyerje a jackpotot, 1 a 95 344 200-hoz az esélye.

Magyarországon ez minden idők legnagyobb nyereménye – legalábbis abszolút értéken. Az eddigi rekord 5 milliárd 92 millió forint volt – ezt 2003-ban vitték el, az ötös lottón. A második helyen egy két évvel ezelőtti ötöslottó-nyeremény volt, amelynek az összege 5 milliárd 49 millió forint volt. 2010-ben 3 milliárd 177 milliót nyert valaki, míg 2013-ban 3 milliárd 87 milliót.

2012-ben már-már úgy tűnt, hogy a második legnagyobb nyereményt teszi valaki zsebre az ötös lottó főnyereményeként, de azon a héten két ember találta el mind az öt számot, így fejenként 2 milliárd 57 milliót kaptak a nyertesek.

Ha viszont a reálértéket nézzük (vagyis figyelembe vesszük az inflációt is) a 2003-as 5,092 milliárd forint ma már 8 és fél milliárdot érne – vagyis ez lenne a legnagyobb eddigi nyeremény.

Megkerestük a Szerencsejáték Zrt.-t, hétfőre ígértek tájékoztatást.