Mecset lesz, minaret nem Zuglóban

Vágólapra másolva!
Mecsetet épít a Magyar Iszlám Közösség (MIK) Zuglóban, a Paskál utcában. Bolek Zoltán, a szervezet vezetője az Origónak elmondta, hogy egy házat vettek meg, amelyet – ahogy fogalmazott – átalakítanak kulturális központtá. Márciusban adhatják át.
Vágólapra másolva!

Mecsetet épít a Magyar Iszlám Közösség (MIK), a hírt a szervezet imámja, Kovács Miklós Ahmed jelentette be a híveknek még január végén – írta meg az Atv.hu egy YouTube-ra kikerült videó alapján. Felhívtuk Bolek Zoltánt, a szervezet vezetőjét, hogy megkérdezzük, pontosan miről is van szó. "Jót nevettem rajta, dehogy építünk mecsetet" – reagált az Origónak. Bolek szerint mindösszesen arról van szó, hogy vettek egy házat Zuglóban, amelyet most átalakítanak kulturális központtá.

Az épület a XIV. kerületi Paskál utcában található, korábban wellnessközpontként működött. A háromszintes épület 1800 négyzetméter összterületű, és tartozik hozzá egy 900 négyzetméteres kert is. A MIK elnöke azt mondta, hogy csak belső munkálatokat végeznek, a külső megjelenéshez nem nyúlnak. Kibontották a gipszkarton falakat, hogy egy térben tudjanak imádkozni a közösség tagjai. "A legfelső emeletre tervezett irodák elkészültek, a nyilvános könyvtár is kész, ide az én magángyűjteményem kerül. Az imateremnél kialakítunk még női és férfi rituális mosakodóhelyiségeket, de lesz gyerekmegőrző is" – mondta.

Bőkezű adakozók

Ennyivel nem érik be, szorítanak helyet egy kisboltnak (itt kegytárgyakat lehet vásárolni), egy imámlakásnak, étteremnek és még egy klubnak is. A kertbe pedig szökőkút kerül, mert Bolek szerint "a víz nyugtató hatású".

Az épület árát pontosan nem árulta el, annyit viszont igen, hogy 100 milliónál többet, 150 milliónál pedig kevesebbet fizettek érte.

A felújítási munkálatok pluszban 8-10 millió forintot visznek el. "A vételárat adományokból szedtük össze, egy forint külföldi pénz nincs benne. Az átépítésre 5200 eurót kaptunk ausztriai török testvéreinktől" – közölte.

A MIK korábban egy Erzsébet királyné útján lévő házat nézett ki magának, de azért 80 millióval többet kértek volna, amire nem volt pénz. "A banki kölcsön fizetése nekünk tilos, ha meg Szaúd-Arábiára várnék, akkor meg sose lenne mecsetünk" – jegyezte meg.

Régóta tervezik

Bolek arról is beszélt az Origónak, hogy az elnökség 6 évvel ezelőtt határozott a beruházásról. Erről a közösség vezetője be is számolt a saját közösségi oldalán. Ez szerinte arra bizonyíték, hogy nem valamiféle "titkos bunker létrehozásán mesterkednek". A zuglói épületet néhány hete vették meg, de tavaly már előszerződést kötöttek az ingatlanközvetítővel.

"Náluk nincs helyük sem a szélsőségeseknek, sem pedig az erőszakra való buzdításnak. Aki ilyet tesz, az repül, a nevét pedig átadjuk a hatóságoknak. Itt a béke háza épül" – mondta az elnök.

Bolek azt is megjegyezte, hogy a szomszédok részéről pozitív volt a fogadtatás, de ismeretlenek már megfenyegették őket. Többek között azzal, hogy disznófejeket dobálnak be a kertbe.

Se müezzin, se minaret

Bolek azt is elmondta, hogy a Karácsony Gergely vezette önkormányzatot előzetesen nem tájékoztatták, de szerinte ez nem is indokolt, mivel bejegyezett egyházként, saját pénzből egy magáningatlant vásároltak. Sem minaretet, sem nyilvános müezzinéneket, sem félholdas csúcsdíszt nem akarnak. A MIK új centruma a Germanus Gyula Iszlám Kulturális Központ, a Durics Hilmi Husszein Mecset nevet viseli majd.

A hivatalos átadása pedig a tervek szerint március 31. lesz, az iszlám vallás állami elismerésének 101. évfordulója.

A MIK-nek pontos tagnyilvántartása nincs, a levelezési listáján több mint 6 ezer név szerepel. Mind magyarok, de sokan külföldön élnek. Imaalkalmaikon körülbelül 100-an gyűlnek össze. Becslések szerint Magyarországon mintegy 50 ezer muszlim él.