Szolidaritási sztrájkra készül a PDSZ

Mendrey László demonstráció Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS szakszervezeti vezető SZEMÉLY Budapest, 2012. június 3.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszél a pedagógus-szakszervezet által szervezett tüntetésen az Emberi Erőfo
Budapest, 2012. június 3. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszél a pedagógus-szakszervezet által szervezett tüntetésen az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Az érdekképviseletek a közszférában a bérek januári, 20 százalékos emelését, valamint a köznevelési és a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását követelték. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szolidaritási sztrájkot tervez december 5-ére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a szociális ágazatban dolgozókért. 
Vágólapra másolva!

Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte, az érdekképviselet országos választmánya pénteken úgy döntött, hogy a december 5-én tartandó szociális ágazatbeli sztrájk idejére szolidaritási sztrájkot szervez. Arra hívják a közoktatásban dolgozókat, hogy ehhez egy óra hosszan csatlakozzanak.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

A sztrájk meghirdetésének okai között említette a szakszervezeti vezető a szociális szférában tapasztalható, szerintük lehetetlen munka- és bérkörülményeket. Mint mondta, a szolidaritási sztrájk meghirdetésével azt is szeretnék megmutatni az országnak, hogy "nem sikerül kiölni a magyar emberekből, a szakszervezetekből, a munkavállalókból az együttérzést".

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete november 10-én jelentette be, hogy országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért. Szeretnék elérni, hogy november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete.