Nézze meg az év fáját!

Budapest, 2016. november 4. Az Év Fája címet elnyert platán a budapesti Jászai Mari téren 2016. november 4-én. A hat hétig tartó online szavazáson mintegy 18 ezer voks érkezett az Év Fája döntőseire, ebből a Jászai Mari téri platán 3545-tel szerezte meg az első helyet, és ezzel a verseny hétéves történetében először győzött budapesti fa. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az Ökotárs Év Fája versenyének történetében először egy budapesti fa, a Jászai Mari téren álló 25 méter magas platán lett a győztes.
Vágólapra másolva!

A budapesti Jászai Mari téren álló platán nyerte az Ökotárs Év Fája versenyét. A hat hétig tartó online szavazáson mintegy 18 ezer voks érkezett az Év Fája döntőseire, ebből

a Jászai Mari téri platán 3545-tel szerezte meg az első helyet,

és ezzel a verseny hétéves történetében először győzött budapesti fa.

Először nyert budapesti fa Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

80 éves

Az Ökotárs döntősöket bemutató honlapja szerint a győztes platán 80 éves, a törzskerülete 250 centiméter, magassága 25 méter.

A Jászai Mari téri platán 25 méter magas Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Automata öntözőrendszer táplálta

A fa otthona 1903-ban került parkosításra, és 1950-ig a Rudolf tér nevet viselte. A park rekonstrukciója a kilencvenes években történt, és elnyerte „Budapest első számú díszkertje" címét. A parkban ekkor már automata öntözőrendszert használtak, amely sokban hozzájárult az üdébb levegőhöz, és így a növények gyorsabb fejlődéséhez.