Eladták a székházat a Vasas együttes feje fölül

Vasas Művészegyüttes székház
Vasas Művészegyüttes székház
Vágólapra másolva!
Közel 70 év után mennie kell a Vasas Művészegyüttesnek, miután a névadó szakszervezet kérdés nélkül megszabadult az alapítvány leromlott állapotú székházától. Az igazgató szerint a döntéssel megásták a nagy múltú együttes sírját – a Magdolna utcába ugyan mehetnének, de ott, azt mondja, csak vegetálni lehet, alkotni nem.
Vágólapra másolva!

Rénszarvasnak öltözött kórustagjaik rendszerint december 6-án rohamozzák meg a Kálvin teret, hogy énekeljenek a járókelőknek – szimfonikus

együttesük karmestere pedig gyerekeket mozgat zsinóron,

akik így élő marionettbábuként tapasztalhatják meg, milyen érzés egy egész zenekart vezényelni.

Az ilyen akciók éppúgy hozzátartoznak a Vasas Művészegyüttes mindennapjaihoz, mint egy külföldi fellépés - vagy hogy ingyenes napközis koncerteket szerveznek józsefvárosi iskolásoknak, akik egyébként el sem jutnának komolyzenei koncertekre.

Hetven éve a kerületben

Az együttes 67 éve működik a nyolcadik kerületben, a kórus- és néptánckarok több százszor léptek fel itt.

Kőfaragó utcai központjuk a kerületi kulturális élet szerves részének és formálójának számított – egészen 2016 májusáig, ekkor tudták meg, hogy

a Vasas Szakszervezet eladja a székházat: november 23-áig ki kell költözniük, vinniük kell az 1903 óta gyűjtögetett kottaállományt, hangszereiket is.

A Vasas kóruskarának próbaterme. A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Mudra László - Origo

Egy család búcsúja lesz

A kilakoltatás hírével az Origót kereste meg Fodor Tamás, az együttes igazgatója. Mint mondta, a tagokat nagyon megrendítette a hír: nemcsak próbatermeik vagy színpaduk elvesztését gyászolják, hanem a több generációt összekapcsoló közösségi-szellemi teret, ahol egy nagy családnak érezhették magukat.

„Van hat- és hetvenhat éves tagunk is, és olyanok, akik úgyszólván

Ezt a zenei hagyományt adták tovább a gyerekeiknek, ahogy a stafétát és szakmai tudást egyik karnagy az utána következőnek” – mesélte Fodor Tamás, aki szerint megfelelő otthon nélkül

a 220 fős művészegyüttes öröksége is veszélybe kerül.

Nem a túlélésről szól

Ajánlatot ugyan kaptak a Vasastól: a szakszervezet elnöke, Balogh Béla megígérte, hogy a Magdolna utcai Vasas-központba költözhetnek majd.

Itt viszont csak vegetálni tudnának,

a hangszerek tárolása, a heti egy-két próbalehetőség kevés az alkotómunkához. Az együttesnek legalább 500-600 négyzetméteres fix területre lenne szüksége, amit bármikor használhatnak, és nem kell osztozkodniuk más bérlőkkel.

Több száz jelmez vár költöztetésre a a Kőfaragó utcai székházban. Kattintson és nézze meg fotógalériánkat a helyszínről Fotó: Mudra László - Origo

Az igazgató hozzátette, a keresésben segít a józsefvárosi önkormányzat és a fővárosi vagyonkezelő is, de eddig még nem találtak alkalmas állapotú és méretű épületet – az átalakítás pedig vállalhatatlan terhet jelentene az évente 30 milliós költségvetéssel működő alapítványnak.

Repül a Főnix is

Ráadásul nem csak nekik kell menniük: kilenc éve a Kőfaragó utcai székházban működik a Főnix színészképző műhely is – náluk a döntés közel 120 növendéket, rendszeres látogatót érint. „Eddig a Vasas alapítványtól béreltük a termeinket, most

– mondta az Origónak Bicskey-Kiss László műhelyvezető. A Főnix a színészképzés mellett autista gyerekeknek tartott foglalkozásokat a Kőfaragóban, novembertől ehhez is új helyszínt kell keresniük.

Nekik épült

A művészegyüttes székházát 1949-ben építették, kifejezetten a kórusok és zenekarok igényeihez alakítva.

Egy a begyűjtött díjak tucatjai közül: a művészetegyüttes karai Európa-szerte tartanak sikeres fellépéseket. A képre kattintva még több fotót talál a galériában Fotó: Mudra László - Origo

Az 1550 négyzetméteres, négyszintes, mára erősen leromlott állapotú épület a Vasas Szakszervezet tulajdona volt, de az 1999 óta alapítványi formában működő együttes ingyen használta, csak a fenntartási költségeket kellett fizetniük. „2008-ig még kaptunk támogatást is a szakszervezettől, azóta viszont mindent mi állunk, az egyre többe kerülő karbantartást is” – mondta Fodor Tamás.

Nem akarták fejleszteni

Az igazgató szerint a Vasas már jó ideje meg akart szabadulni az épülettől – erre utal, hogy 2013-ban különösebb indoklás nélkül dobták vissza Fodor 80 milliós költségvetéssel számoló fejleszési koncepcióját.

A székház mára lepusztult, csőrepedéskor szennyvíz szivárog az első emeleti lámpák drótjain, a kazán meghibásodása miatt pedig az épület fűtése is problémássá vált.

Fodor elismeri, a helyzet miatt maguk is gondolkodtak a költözésen – de

nem mindegy, hogy meglévő bázissal keresnek egy újat, vagy háttér nélkül kipenderítik őket az utcára.

„A Vasas elnökétől először áprilisban hallottam, hogy van vevő az épületre. Májusban már az eladásról szóló dokumentumokkal jött el a művészegyüttes kuratóriumi ülésére. Sajnálom, hogy Balogh Bélát ekkor láthattuk először az épületben” – idézte fel a történteket az igazgató.

Meg nem erősített forrásból úgy tudjuk,

a vevő 300 millió forintot fizethetett az épületért.

A negyede járna

A kiköltözéshez a kuratóriumi tagoknak is hozzá kellett járulniuk, de ez simán ment – mondta Fodor – hiszen a testület öt tagja közül hármat a Vasas Szakszervezet delegálhatott, mint alapító, ők pedig beleegyeztek a költözésbe.

A találkozón az is jegyzőkönyvbe került, hogy

a szakszervezet a kapott pénz negyedét az együttes otthonkeresésére fordítja,

de ezt aztán a Vasas későbbi kongresszusi, választmányi ülésein sem tárgyalták – mondja Fodor Tamás.

Sok józsefvárosi gyerek itt hallhatott először komolyzenei koncertet. További fotók a lebontásra ítélt épületről kattintás után a galériában Fotó: Mudra László - Origo

Igaz, ő erről már csak „kapun kívül” értesült: lemondott szakszervezeti tagságáról, mivel állítása szerint nem hagyták, hogy az üléseken beszéljen az együttes helyzetéről.

Sorban eladják

A Vasas nem csak a Kőfaragó utcai ingatlantól szabadult meg: évekkel ezelőtt eladták agárdi nyaralójukat, tavaly római-parti vendégházukat értékesítették, és úgy tudjuk, eladnák Normafán álló ingatlanjukat is – ezek után több százmilliós vagy akár milliárdos nagyságrendű bevételhez juthat a szakszervezet.

Pénzről nem beszélt

Telefonon értük utol Balogh Béla elnököt, aki az eladások részleteiről és a konkrét árakról nem akart beszélni, de az ingatlan leépítéseket szükségesnek tartotta. A római-parti áradás után szerinte már nem érte meg fenntartani a helyi vendégházat, a Kőfaragó utcai épülettel pedig

Balogh Béla nem értette Fodor kifogásait sem, mondván, a művészegyüttes igazgatója korábban is jelezte, hogy költözni akarnak – és úgy látja, a Magdolna utcai központban gond nélkül elférnek majd az alapítványi karok is.

Hatvanhét év után a Vasas Művészegyüttes búcsúzhat székházától. Kattintson a képre és nézzen szét az épületben Fotó: Mudra László - Origo

A pénz Vasas-belügynek számít

Cikkünk megjelenése után írásban is reagált Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kérdéseinkre adott válaszát változtatás nélkül közöljük:

"Kérdéseire nem kívánok válaszolni, mert az Ön által kért információk kizárólag a Vasas Szakszervezeti Szövetség belső üzleti ügyei. Az érintett testületek teljes körűen tájékozottak.

A Vasas Szakszervezeti Szövetségnek legfontosabb feladata a tagság érdekvédelme és érdekképviselete, egyéb tevékenységek, mint pl. kultúra, és művészet csak akkor támogathatóak, ha erre megfelelő anyagi fedezet áll rendelkezésre. Ironikusan jegyezzük meg, hogy a művészegyüttes tagjai nem Vasas Szakszervezeti tagok."

Az együttesnek így négy hónapja maradt, hogy döntsön: saját helyet keres, vagy elfogadja a szakszervezeti ajánlatot. Jelenleg olyan támogatót keresnek, aki szívesen befogadná őket – hogy raktárhelyiségek helyett valódi próba- és játékteret kaphassanak.