Mégis maradhat a MÁV Szimfonikusok

A MÁV Szimfonikusok próbaterme, a zenekear vezetője, Lendvai Györggy
A MÁV Szimfonikusok próbaterme, a zenekear vezetője, Lendvai Györggy
Vágólapra másolva!
Maradhat a Múzeum utca 11-ben a MÁV Szimfonikusok. Az ingatlant átvevő görögkeleti egyház büszke rá, hogy ilyen nagy múltú együttesnek adhatnak majd otthont - mondta az Origónak a Patriarchátus képviselője. Nacsinák Gergely, ortodox budapesti parókus szerint történelmi jóvátétel, hogy kormányhatározat révén nekik adták az ingatlant.
Vágólapra másolva!

Nem fogják kiköltöztetni próbaterméből és irodáiból a MÁV Szimfonikusokat. A zenekar azután is maradhat a Múzeum utca 11. szám alatti Károlyi-palotában, hogy az épületet egy görögkeleti egyház, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Exarchátusa kapja meg - tájékoztatta az Origót az egyház képviselője.

Átadják a palotát

Nacsinák Gergely budapesti parókus azután keresett fel minket, hogy elsőként megírtuk: a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint

jövő év március végéig ki kell üríteni a palotát, ahol a MÁV Zenekar 65 éve próbál és fogadja vendégeit, és ahol öt magánbérlő is él.

Az épületet ugyanis ingyen kapja meg a Patriarchátus, először vagyonkezelőként, majd tulajdonosként, hogy ott – a rendeletben nem ismertetett - közfeladatot lásson el.

Kívülről újszerű, belül romos a Múzeum utca 11. szám alatti Károlyi-palota Fotó: M.Schmidt János – Origo

Ez csak papírforma

"A Közlöny csak a jogi kereteket fogalmazta meg. Természetesen

sőt, büszkék lennénk rá, ha a Szimfonikusok nálunk, a mi székházunkban gyakorolnának tovább" -mondta Nacsinák Gergely, aki biztos benne, hogy kedvező megoldást találnak majd a lakók esetében is.

Kulturális-vallási központ lesz

Mint kiderült, a Patriarchátus szellemi-kulturális bázist szeretne létrehozni a Nemzeti Múzeum szomszédságában – kápolnát, nyilvános könyvtárat és független kutatóközpontot terveznek a helyszínre.

A MÁV Szimfonikusok próbaterme. A tulajdonosváltás után is használhatják Fotó: M. Schmidt János - Origo

A bécsi metropolita, Arszeniosz Kardamákisz pedig a görögkeleti vallásúak regionális központját rendezné be a volt Károlyi-palotában.

Jóvátételnek érzik

"Egyfajta történelmi jóvátételként is lehet ezt értelmezni, hiszen a második világháború után a Moszkvai Patriarchátus kapta meg a görög ajkú ortodoxia fővárosi, Petőfi téri központját, amit hiába is próbáltunk visszaszerezni. Ráadásul tényleg jól jön az új székház: egyházközségünk alig fér a Váci utcában kialakított lakáskápolnában, ahol ünnepek és egyházi méltóságok látogatása idején akár 200-an is megfordulnak" - fogalmazott a parókus.

A Károlyi-palotát díszítő Lotz Károly-freskó. Sok munkát ad majd a restaurátoroknak Fotó: M. Schmidt János - Origo

Hozzátette, a műemléki védettségű Károlyi-palotát profi restaurátorok segítségével újítják majd fel, a munkálatok közben pedig

arra is figyelnek, hogy minél kevésbé zavarják a MÁV Szimfonikusok napi próbáit.

Sokba kerülhet

Nacsinák Gergely nem tudott pontos összeget mondani a felújítási költségekről, de azok várhatóan elérhetik a több milliárdos nagyságrendet is. Ehhez a Károlyi-palotát átadó Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ugyanakkor már nem járul hozzá, az egyháznak saját vagyonából és pályázati forrásokból kell kigazdálkodnia a szükséges forrást.