Megmagyarázta a vörösiszap-ítéletet a bíróság

vörösiszap
Devecser, 2010. október 11. Egy férfi pakolja háza elé tönkrement berendezési tárgyait 2010. október 11-én az ipari katasztrófa által sújtott Veszprém megyei Devecseren. 2010. október 4-én a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) Ajka melletti tározójából gátszakadás miatt mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az ügyészség és a bíróság között nyilatkozatháború alakult ki.
Vágólapra másolva!

"Egy büntetőügyben a bíróság csak és kizárólag azoknak a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akikkel szemben az ügyész vádat emel” - ezt mondta a Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője pénteken egy sajtótájékoztatón az előző napi vörösiszap-ítéletről.

Nyilatkozatháború robbant ki

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön minden vádlottat felmentett, akiket az ügyészség az ipari katasztrófa okozásával vádolt.

A tározóból kiömlött vörösiszap 10 ember halálát okozta Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az ügyészség is kommentálta a tegnapi ítéletet. A Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője azt mondta, hogy tiszteletben tartják a bíróság döntését, de

megtámadják azt, és fellebbezést nyújtanak be.

Fejes Péter, a vádat képviselő ügyész szerint üzemeltetési és belső ellenőrzési hiányosságok miatt a vádlottakat felelősség terheli. Azt mondta, hogy a csütörtökön felmentett vádlottak felelősséggel tartoznak a katasztrófa bekövetkezése utáni magatartásukért is, hiszen nem értesítették haladéktalanul a hatóságokat és az önkormányzatokat.

Az elsődleges felelősség az üzemeltetőt terheli - mondta.

A tervezőt nem vádolták

Az ügyész arról is beszélt, hogy bár a katasztrófa által érintett 10-es számú kazetta esetében kivitelezési, üzemeltetési, tervezési hiányosságok is voltak, az ügyészség ezt személyre szabottan, kétséget kizáróan nem tudja bizonyítani, ezért nem emelt vádat.

A bíró szerint viszont az ítélet indoklásából egyértelműen kiderül, hogy ha vádoltak volna valakit a katasztrófát előidéző 10-es iszaptároló medence (úgynevezett „kazetta”) tervezői, építői közül,

azt az embert akár meg is lehetett volna büntetni.

„A büntetőügyben büntetőjogi felelősség személyre bontva felmerült. Az alapos szakértői bizonyítás eredményeként a katasztrófa okaként altalaj eredetű stabilitásvesztést határoztak meg, amelynek következtében a töltés tönkrement. Ennek okai pedig a bíróság szerint egyértelműen a 10-es kazetta tervezése, kivitelezése körében felmerült hibák, mulasztások voltak” - jelentette ki a kollégiumvezető.

Az ajkai kilences számú vörösiszap-tározót megerősítették a katasztrófa után Forrás: Origo

A bíró szerint az a tizenöt ember, akit az ügyészség megvádolt, nem tehető felelőssé a katasztrófa előidézéséért, a következmények elhárításáért vagy az elhárítás akadályozásáért.

A csütörtöki ítélet nem szólt másról, csak erről - mondta Varga Gábor.

Az ügyész ezzel szemben azt mondta, hogy a vádlottak felelőssé tehetők azért is, mert nem avatkoztak be a katasztrófához vezető folyamatba, és

nem akadályozták meg annak bekövetkeztét.

Fejes Péter közölte, szerintük a törvényszék a közveszély kialakulásának napját tévesen határozta meg. Az ügyészség szerint a veszélyes állapot nem 1998. december 23-tól állt fenn. Ez a tény másodfokon lehetővé teszi a vádlottak felelősségre vonását - mondta az ügyész.

Folytatódik az ügy

A tárgyalás a Győri Ítélőtáblán folytatódik. Fejes Péter ügyész jelezte, ha ott az elsőfokútól eltérő ítélet születik, akkor lehetőség nyílik a harmadfokú eljárásra, ez esetben a Kúria mondana ítéletet.

A Győri Ítélőtáblán folytatódik a vörösiszapper Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön első fokon felmentette a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat, valamint több polgári per is indult.