Ártatlannak vallotta magát a vörösiszapper elsőrendű vádlottja

vörösiszap
Kolontár, 2010. október 6. Emberek a megmaradt értékeiket mentik, miután a hatóságok megnyitották Kolontár azon részét, amelyet két nappal korábban a vörösiszap-áradás elzárt, elöntve több tucat házat. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A katasztrófahelyzet három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója és négy alkalmazott is ártatlannak vallotta magát a hétfői tárgyaláson. A tárgyalás kedden folytatódik, ahol a per további tíz vádlottja is felszólalhat. Öt éve tíz halálos áldozatot követelt , hogy átszakadt az ajkai Mal Zrt. vörösiszap-tározójának a gátja.
Vágólapra másolva!

A Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója, aki az elsőrendű vádlott, az utolsó szó jogán úgy fogalmazott, hogy "természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett,

Vannak azonban olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát - mondta. Szerinte a talajtörést semmivel sem segítették elő, csakis a terhelés miatt történt, ám úgy tudja, hogy a vörösiszapot tároló kazettának nagyobb terhelést is el kellett volna bírnia.

A MAL tározójából egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szerinte helyes döntés volt

Azt mondta helyes döntést hozott, miután látta, hogy a probléma túlmutat saját cégvezetői kompetenciáin, és elsőként az ajkai polgármestert értesítette a katasztrófáról.

A polgármester ugyanis néhány perc alatt elérte a többi település vezetőit, akik között volt olyan is, akit ő személyesen nem is ismert. Szerinte akkor és abban a helyzetben

ez volt a leggyorsabb döntés.

Hosszasan amellett érvelt, hogy nem felelnek meg a valóságnak az ellene felhozott vádak. Kijelentette, meg van győződve arról, hogy nem hibázott.

Minden vádpontban kérte felmentését, és azt, hogy három és fél év után,

A vörösiszap tározó átszakadt gátja Kolontár határában Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ártatlannak vallotta magát a per további négy vádlottja is, akik a felszámolt Mal Zrt. korábbi vezetői, és alkalmazottjai. Mindannyian

felmentésüket kérték.

A tárgyalás kedden folytatódik, ahol a per további tíz vádlottja is felszólalhat.

15 embert vádolnak

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából a kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben többek között halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt emeltek vádat 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen, valamint számos polgári per is indult. A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban is módosította.