Fellebbezés a vörösiszap-ügyben

vörösiszap
Devecser, 2010. október 6. Helybeliek talicskán hordják ki kertjükből a vörösiszapot Devecseren, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A vádlottakat felmentő elsőfokú ítélettel szemben az ügyész jelentett be fellebbezést, amit a most elkészített másodfokú indítványában mind a tizenöt vádlottra fenntartott.
Vágólapra másolva!

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a Veszprémi Törvényszék számos eljárási szabálysértést vétett, ítélete megalapozatlan, és indokolási kötelezettségét sem teljesítette.

Az Origóhoz eljuttatott közleményben

az ügyészség azzal érvel, hogy a vádlottakat büntetőjogi felelősség terheli a katasztrófa előtti, alatti és utáni mulasztásaikért.

Bűnösségük eltérő tényállásra alapozva állapítható csak meg, amit a büntetőeljárási törvény hatályos szabályai szerint az első fokon felmentett vádlottak esetében a másodfokú bíróság nem tehet meg.

A kép Devecseren készül 2010. október 6-án, kétnappal azután, hogy átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójának gátja, és egymillió köbméternyi mérgező, maró vörösiszap ömlött ki a tározóból. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érintett közel 40 négyzetkilométeren. Tíz halálos áldozata van a katasztrófának. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Győri Ítélőtáblához továbbított fellebbezésben a Győri Fellebbviteli Főügyészség ezért azt indítványozza, hogy a táblabíróság az elsőfokú ítéletet helyezze hatályon kívül, és rendeljen el új elsőfokú eljárást.