Panaszt nyújtott be a Mossack Fonseca

paper SQUARE FORMAT
A logo of the Mossack Fonseca. Panama-based law firm is at the center of reports into the offshore financial activities of dozens of global leaders, businessmen and celebrities. Documents have exposed a web of secret offshore companies allegedly used to hide wealth, evade taxes and launder money. Hundreds of wealthy and politically powerful people have been implicated in the findings published by the International Consortium of Investigative Journalists and the more than 100 media organisations worldwide with which it has shared the documents.
Vágólapra másolva!
Panaszt nyújtott be a Mossack Fonseca nevű, panamai székhelyű ügyvédi iroda egyik vezetője, Ramon Fonseca a közép-amerikai ország ügyészségénél kedden, mert állítása szerint cége hackertámadás áldozata lett.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki.

Fonseca közölte, hogy cége, amely szerinte nem sértett törvényeket, és minden ügyvitele legális volt,

egy külső hackertámadás áldozatává vált.

Az offshore-botrány központjában álló cég társalapítója szerint a Mossack Fonseca sosem semmisített meg dokumentumokat, vagy nyújtott segítséget az adókerülésben és a pénzmosásban.

Forrás: AFP

Az offshore cégek jelensége nem új, és ha nem illegálisan megszerzett vagyonokat mozgatnak, akkor nem is jogellenesek. A Mossack Fonsecához hasonló vállalatok általában a magas anyaországi nyereségadók elkerülése miatt népszerűek a befektetők körében: az offshore vállalatokkal egy adott cég nyereségét adóparadicsomban tudják realizálni, és nem a cég anyaországában. A befektetők így lényegesen kevesebbet adóznak, mintha offshore cég közbeiktatása nélkül, a teljes bevétel után a származási országban tennék ezt.