Világhírűek lettek a magyar kopaszok

Nemzeti Választási Iroda blokád 2016 február 23-án Nemzeti Választási Iroda blokád 2016 február 23-án
Nemzeti Választási Iroda blokád 2016 február 23-án
Vágólapra másolva!
"Ez nem a nemzeti együttműködés rendszere, hanem az elnyomásé" – mondta Nyakó István MSZP-s politikus a külföldi sajtónak, miután nem tudta időben leadni pártja népszavazási kezdeményezését. A kopasz férfiakról sok helyen jelentek meg fotók is.
Vágólapra másolva!

"Fenyegetve és megfélemlítve éreztem magam" - mondta Nyakó István az AP hírügynökségnek az után, hogy kigyúrt, kopasz emberek között kellett tülekednie a Nemzeti Választási Iroda előterében kedden. Nyakó István az MSZP vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését akarta leadni a hivatalban kedden.

Megakadályozták, vagy sem?

Az AP azt nem írta, hogy Nyakó Istvánt megakadályozták volna a kérdés beadásában, csak azt, hogy a politikus ezt állítja. Az nem derül ki, hogy az AP tudósítója a helyszínen volt-e, de a Bloomberg tudósítója igen, és beszélt is az épületben Nyakó Istvánnal.

"Ennek semmi köze a demokráciához" – mondta az MSZP-s politikus a hírügynökségnek. Az AP cikkét a The Daily Mail és a The Washington Post szemlézte, a Bloombergtől a Chicago Tribune idézett.

Miért mentek oda?

Nyakó István azt mondta az AP-nek, hogy szerinte a hivatal dolgozóinak ellenőrizniük kellett volna az előtérben várakozókat. Szerinte meg kellett volna tudniuk, hogy valóban népszavazási kezdeményezést leadni jöttek-e az emberek, vagy azért, hogy

jelenlétükkel elriasszanak másokat.

Az AP azt is bemutatja, hogyan alakulhatott ki ez a helyzet. "Mióta a választási iroda csak egy népszavazási kezdeményezéssel foglalkozhat, amit ugyanabban a témában adnak le, verseny indult a kérdés elsőkénti leadásáért."

Nemzeti Választási Iroda: blokád 2016. február 23-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Más ellenzéki pártok és a Magyar Helsinki Bizottság szintén kritizálták Orbán Viktor miniszterelnököt és a rendőrséget az eset miatt" – olvasható az AP hírében. Megemlítik azt is, hogy a Fidesz visszautasította a kritikákat. Idéznek a párt közleményéből és a fideszes politikusok nyilatkozataiból is: a szocialisták "nem értenek a dologhoz", és eleve a botránykeltés volt a céljuk.

A vizitdíjról szavaztak

A Bloombergnek sikerült megszólaltatnia Kovács Zoltán kormányszóvivőt is az ügyben. Ő azt mondta, hogy a kormány hajlandó "szembenézni egy népszavazással" a vasárnapi boltzár ügyében. A szóvivő szerint a kabinetnek

A cikkben egy rövid elemzés is van arról, hogy Magyarországon a népszavazások időnként túlmutatnak önmagukon. "Orbán 2008-ban szervezett egy népszavazást, akkor a választók eltöröltették a szimbolikus 300 forintos (1 dolláros) vizitdíjat. Ez a referendum előkészítette Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök bukását, és a Fidesz 2010-es kétharmados győzelmét." A Bloomberg tudósítása emlékeztet arra, hogy 2008 óta nem tartottak népszavazást Magyarországon, annak ellenére, hogy csak a vasárnapi boltzár ügyében egy tucat kezdeményezést adtak már be a választási irodához.

"A Fidesz a népszavazásnál jobban kedveli a »nemzeti konzultációt«" – írja a Bloomberg. Egy referendum végeredménye kötelezi a kormányt, az eredményt pedig a kormánytól független intézmény számolja össze. A hírügynökség arról is beszámol, hogy a "nemzeti konzultáció" kérdéseit a kormány állítja össze, az eredményeket is ott számolják meg.