Népszavazás a boltzárról: megint beelőzték az MSZP-t

Nemzeti Választási Iroda, blokád
Nemzeti Választási Iroda blokád 2016.02.23.
Vágólapra másolva!
Nem ért véget a vasárnapi boltzár ügyében jó ideje tartó huzavona: ugyan a népszavazás megindítását a Kúria döntése megakadályozta, ezzel megnyílt a lehetőség egy újabb kérdés beadása előtt ugyanebben a témában. A lehetőségről azonban az MSZP lecsúszott: megint beelőzték őket.
Vágólapra másolva!

Lecsúsztak a szocialisták arról a lehetőségről, hogy újabb népszavazási kérdést adjanak be a vasárnapi boltzárról. Arra vártak a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt, hogy - értesülve a Kúria döntéséről -, ha megnyílik az út az újabb népszavazási kezdeményezés lehetősége előtt, akkor éljenek ezzel. Nem sokkal fél 12 után a Kúria honlapján meg is jelent a várt hír: elutasították az eddig "versenyben lévő" kérdést, ezzel pedig megnyílt a lehetőség egy új kérdés beadása előtt.

Erről azonban a témában a kezdetektől aktív szocialisták a jelek szerint lecsúsztak:

ugyan az MSZP-s Nyakó István ott állt az NVI aulájában, a sorszámosztó gépnél, helyszíni tudósítónk szerint meg is csörrent a telefonja vélhetően a Kúria döntésének hírével, ám ő téblábolt kicsit, és ez éppen elég volt ahhoz, hogy más lépjen a bélyegzőhöz és ezzel megelőzze. Ebben az esetben ugyanis az adhat be újabb kérdést, aki elsőként érkezik. Szocialista forrásaink szerint azonban Nyakó igazán nem is fért a sorszámosztó géphez, mert a kopasz emberek körülállták azt, és az egyik emberük megelőzte őt.

Nyakó Istvánt megelőzték a Nemzeti Választási Irodában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nyakó az Origónak a kudarc okairól

- Ha odaengedték az ablakhoz, miért nem maradt ott?

- Mi az urak után érkeztünk. Amikor bejutottam, pont ott álltam meg az aula közepén, önök hívtak csak előre, de én tiszteletben tartom minden jóhiszemű állampolgár jogát, aki előttem érkezett. Nem az én dolgom, hogy igazoljam az urakat, hogy tényleg népszavazási kezdeményezést akartak-e beadni, vagy csak ki akarták szorítani azokat, akik a hölgy előtt érkeztek, mint én.

Nyakó István szerint kettőjüknek volt csak papírja, őt pedig beelőzték Fotó: Szabó Gábor - Origo

- Akkor a sorbanállás és a sorban érkezés etikettje felülírja a kezdeményezés célját?

- Nem az én dolgom, hogy ellenőrizzem, ki, miért lép ide be. A hivatalszolga úgy tudta, azért lép be mindenki, hogy népszavazási kérdést adjon le. De ha ellenőrzik őket, és papírt kellett volna mutatniuk arról, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól nyolc nappal ezelőtt ki kért engedélyt arra, hogy idejöjjön, akkor kiderült volna, hogy ilyen csak két embernek van: a hölgynek és nekem.

Nyakó István panaszt tett a Nemzeti Választási Irodánál.

Ha valakit fizikailag akadályoznak abban, hogy beadjon egy népszavazási kezdeményezést, akkor a rendőrséghez és a Nemzeti Választási Irodánához fordulhat - mondta Lövétei István alkotmányjogász. Szerinte ugyanakkor nagyon nehéz egyértelműen bizonyítani, hogy valakit valóban akadályoztak abban, hogy benyújtsa a kérdését. Valójában az egész népszavazásról szóló rendszer karikaturisztikus, mert az első kezdeményezés kiüti az összes későbbit - fogalmazott Lövétei István. Szerinte ezen változtatni kellene. A Btk. egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, ha valaki arra jogosultat a népszavazási vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, "vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik".

Ezt a kérdés játszik most

A Nyakó Istvánt megelőző őszhajú nőt az időközben a Nemzeti Választási Iroda honlapjára feltöltött adatok szerint Erdösi Lászlónénak hívják, és az alábbi kérdést nyújtotta be:

Az iroda honlapján az is látszik, hogy utána Nyakó István is beadta a kérdést, amivel eredetileg készült. Ez pedig így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Utóbbinak viszont alighanem az lesz a sorsa, hogy elkésettségre hivatkozva a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja majd, mondván: a témában van már egy kezdeményezés, ami előbb érkezett.

MSZP: ez már politikai terror

Ma a Fidesz újra megakadályozta a népakarat érvényre juttatását, ezúttal erőszakosan tette ezt, a politikai terrorizmus eszközrendszerét felhasználva - állapította meg a történtek után nem sokkal Tóbiás József, az MSZP elnök frakcióvezetője. Mint mondta, ehhez az NVI is asszisztált, ami méltatlan egy jogállamban.

Tóbiás József pártelnök politikai terrort emlegetett Fotó: M.Schmidt János – Origo

Szerinte ha igaz a hír, hogy a Fradi Security tagjai voltak, akik az NVI épületében megakadályozták, hogy a szocialisták adják be először újra a boltzáras kérdést, akkor vajon Kubatov Gábor - aki a Fradi elnöke - a Fidesz alelnökeként adott-e erre utasítást, illetve a miniszterelnök hozzájárult-e egy ilyen forgatókönyvhöz.

Kubatovot és Orbánt bírálják

Feljelentést tett az LMP

Az LMP feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt az NVI-nél történtek miatt. Ferenczi István, az ellenzéki párt politikusa életszerűtlennek nevezte, hogy egy reggel "17 kopasz ember arra ébred", hogy népszavazási kezdeményezést szeretne benyújtani. Ezek az emberek "kísértetiesen hasonlítanak Kubatov Gábor biztonsági embereire" - mondta. Hozzátette: ezek az emberek a népszavazási kezdeményezés benyújtásában akadályozták az arra jogosultat.

Orbán megtagadta önmagát

A Fidesz számára sorsdöntő 2008-as népszavazást megelőzően Orbán Viktor még úgy nyilatkozott, hogy: "olyan világban élünk, mint a 80-as évek végén éltünk, amikor alapvető demokratikus jogokat is ki kell harcolni. (...) Ezt a lehetőséget, ezt az utat, a népszavazás útját a magyar alkotmány nyitva hagyja, megnyitja, fölkínálja a magyar választópolgároknak" - emlékeztetett Orbán Viktor szavaira a Magyar Liberális Párt, amely szerint Orbán és a Fidesz megtagadta korábbi önmagát.

Bőrfejűeket emleget a DK

Amikor a Demokratikus Koalíció népszavazást kezdeményezett a vasárnapi boltbezárásról, előbb a törvény szigorításával, majd szándékos jogi akadállyal kellett szembenéznie - emlékeztetett a Gyurcsány-párt. Közleményük szerint "ma már bőrfejűek szervezett csoportja várta azokat az ellenzéki képviselőket, akik népszavazást kezdeményeztek volna a vasárnapi boltbezárásról." A Fidesz szerintük mára belekezdett a leggusztustalanabb módszerek alkalmazásába is.

Gulyás: a Fidesz nem érintett

A Fidesz semmilyen módon nem érintett a Nemzeti Választási Iroda épületénél kedden történt eseményekben - mondta kérdésre válaszolva egy más témában tartott sajtótájékoztatón az ügyről Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese. Megjegyezte: A politikus úgy fogalmazott,

a népszavazásról szóló törvény valóban nem ideális,

de a korábbi szabályozásnál mindenféleképpen jobb.

Tiltakozik az FTC

Ne keverjék politikai ügyekbe a Fradit! - kérte közleményében a Ferencvárosi Torna Club. A klub "a leghatározottabban kijelenti, hogy az egyesület nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni. Természetesen a klub sem most, sem máskor nem kért senkit arra, nem küldött bárkit olyan céllal bárhová, hogy útját állja bárkinek, esetleg bárkit szabad akaratában megakadályozzon" - írták.

A fideszes országgyűlési képviselő Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke Forrás: MTI/Földi Imre

A sajtóban felmerült találgatásokra reagálva az FTC a közleményben kijelentette, hogy "nem a Fradi Security Kft., nem a klub munkavállalói azok a személyek, akikről ma bizonyos platformok ezt állították". Akik ezt írták, azokat bizonyára megtévesztette az illető(k) Facebook profilja - magyarázták.

Tüntetést szerveznek estére

Estére tüntetést is szerveznek a Facebookon az NVI-nél történtek miatt. A Tüntetés a demokráciáért a Választási Irodánál! elnevezésű Facebook-csoport a demonstráció felhívása szerint "Ismeretlen népszavazáskezdeményező bőrfejűek csoportja ma reggel hatra jött a választási irodához". A tüntetés résztvevőit pedig arra bíztatták, hogy este jelenjenek meg az NVI épülete előtt, méghozzá kockás ingben. Azt is írták, "a Fidesz verőemberekkel próbálja megakadályozni, hogy az MSZP ismételten beadja a boltok vasárnapi nyitvatartását lehetővé tevő népszavazási kérelmét. (...) Ilyet csak diktatúrák csinálnak!"

Reggel óta ment a tülekedés

Reggel 8 helyett már 6 órakor a Nemzeti Választási Irodához érkeztek a Magyar Szocialista Párt emberei, hogy a Kúria elutasító döntése esetén beadják újabb népszavazási kezdeményezésüket a vasárnapi boltzárról. Ekkor már 15-20 kopasz, kigyúrt férfi volt az épületben, akik nem engedtek senkit az ajtó közelébe. Információink szerint az ismeretlen kopaszok a vasárnapi zárvatartás fenntartásáról szeretnének népszavazást kezdeményezni.

A helyszínen tartózkodó tudósítónknak az volt a benyomása, hogy többüknél is ott lehetett az előkészített kérdés. Ugyanis nem egy várakozó tartott a kezében mappát, készen állva arra az eshetősgére, hogy ő adhatja be elsőként a kérdést.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke a Nemzeti Választási Irodánál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke az Origónak telefonon azt mondta a helyzetről, hogy a szerinte "szélsőjobboldali erőemberek" ellepték az előteret, a lépcsőt, és senkit nem engednek az úgynevezett érkeztető géphez, amin blokkolni lehetne, hogy ki mikor ad be népszavazási kérdést a választási irodához.

Blokád alatt a Nemzeti Választási Iroda Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lukács Zoltán szerint lehetetlen helyzet, hogy a választási iroda biztonsági emberei a kopaszokkal egyeztettek arról, hogy ki mehet be az épületbe, és ki nem. A politikus úgy látta, hogy az épületet blokád alatt tartó emberek inzultálták a helyszínre érkezett fotósokat és operatőröket. Ilyen körülmények között szerinte a Nemzeti Választási Iroda nem tudja biztosítani, hogy bárki szabadon gyakorolhassa a jogát a népszavazási kezdeményezés benyújtására.

Nyakó István szocialista politikus a kopaszok gyűrűjében Forrás: Origo

Lehet, hogy nem érdemes

A szocialisták alelnöke bejelentette, hogy eljárást fognak kezdeményezni az áldatlan állapotok miatt, és ha a demokráciában valóban odáig jutott az ország, hogy kopasz, kigyúrt emberek akadályozzák a szabad joggyakorlást, akkor

el kell gondolkodni azon, hogy ezzel a választási irodával érdemes-e egyáltalán bármilyen kapcsolatot fenntartani.

Lehet vagy nem lehet?

Nyakó István szocialista politikus arra a kérdésre, hogy fizikailag akadályozzák-e abban, hogy eljusson az érkeztető géphez, úgy válaszolt, hogy azt azért nem mondaná. Az újságírók kérésére odasétál a bélyegzőhöz, eközben senki nem akadályozta, majd visszaállt a váró másik végébe. Hogy miért? Mert ott, úgy tudja, hogy nem szabad várakozni.

A hölgy nem nyilatkozik Forrás: Origo

Az Origo helyszíni tudósítója azt látta, hogy 9 óra után pár perccel a kopaszok egy ősz hajú hölgyet engedtek előre. A hölgy leült, nyilatkozni nem akart. "A hölgy, aki itt ül, utánam érkezett. Bízom benne, hogy a korrektség jegyében előre enged majd" - nyilatkozta Nyakó István. Később kiderült, hogy a Kúria-hír hallatán az érkeztető bélyegzőnél az MSZP-s Nyakó Istvánt beelőző kopasz ember vélhetően az ősz hajú hölgynek húzott sorszámot, legalábbis a hölgyet helyszíni tudósítónk szerint ezután felengedték az épületbe.

Ezt történt a Nemzeti Választási Irodában eddig

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS! Osszátok meg, hadd lássa mindenki, mi történik a választási irodában, miközben komoly tülekedéses verseny alakulhat ki a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás kapcsán.

Közzétette: MSZP – 2016. február 23.

10 órakor lejött az előtérbe egy öltönyös férfi, és megkért mindenkit, hogy senkit se akadályozzanak abban, hogy az érkeztető bélyegzőhöz menjen. A legmagasabb kopasz férfi közölte, hogy ők eddig sem csináltak ilyet.

Rendőr az iroda előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Földügyben be lehet menni

Gőgös Zoltán szocialista politikus szintén megjelent az épületben, ő ugyanis egy másik, földüggyel kapcsolatos kérdést kezdeményezett, erről szintén ma dönt a Kúria. Az Origónak azt mondta, hogy annyit elárultak neki a megjelent erőemberek, hogy "nem földügyben vannak ott", így ő bemehetett. "Ennyire azt akarják, hogy be legyenek zárva a boltok?" - kérdezte a kopaszokat, majd felment az emeletre.

Gőgös Zoltán szerint sorra érkeznek az emberek a Nemzeti Választási Iroda épületébe, mindenkinél van egy-egy mappa. Miután az előtérben már igen sokan vannak, és nem sorban állnak, egyelőre nem tudni, hogy minek alapján választják majd ki az első embert.

Gőgös Zoltán Fotó: Szabó Gábor - Origo

Valakinek ismerősek a kopaszok

A helyszínen tartózkodó újságírók közül többen is felismerni vélték, amiről Juhász Péter, az Együtt politikusa is posztolt a Facebookon:

Egy, a Fradi belső ügyeit jól ismerő forrás most küldte az alábbi levelet. Oszd meg, hogy mindekihez eljusson, hogyan...

Közzétette: Juhász Péter2016. február 23.

Távozóban a Nemzeti Választási Irodából Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo megkereste a Fidesz sajtóosztályát, hogy tájékoztatást kérjen az ügyben. Válaszuk szerint "a Fidesznek semmi köze a Nemzeti Választási Irodához, így nincs tudomása semmilyen, a Nemzeti Választási Iroda épületében jelen lévő állítólagos biztonsági emberekről".

Írtunk a Fradi Security Kft.-nek is, ám a cégjegyzékben szereplő e-mail címük nem működik, egy hibaüzenet jött vissza.

Miután Tóbiás József pártelnök és az LMP is emlegette az ügyben Kubatov Gábor Fradi elnököt, megkerestük a fideszes képviselőt is,

amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Eközben a téma már a Fradi szurkolói között is szóba került. Az egyik szurkolói oldalon megjelent írás nehezményezi, hogy "több hírportál arról számolt be, hogy »bőrfejűek egy csoportja« nem engedte be a Nemzeti Választási Iroda épületébe Nyakó István (MSZP) képviselőt és társát. Aztán egyre többen vélték felfedezni, hogy nem bőrfejűekről van szó, hanem olyan személyekről, akik a Fradi Security alkalmazásában állnak. Volt, olyan hírportál, ahol már "Fradi-ultráknak" nevezik őket. Azonban ezek a személyek nem »Fradi-ultrák«, hanem a Kubatov-féle »Fradi Security« tagjai, akiktől az ultrák elhatárolódnak!"

Novemberben befogadtak egy kérdést

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság novemberben olyat tett, amit az egy éve folyó népszavazási kezdeményezési dömpingben még soha: jóváhagyott egy vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést. Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély

- ez a kérdés ment át, de sokat vitázott róla a testület.

Az NVB által jóváhagyott kérdéssel azért foglalkozik most a Kúria, mert felülvizsgálati kérelem érkezett hozzájuk.

Beelőzték az MSZP-t

Mint arról az Origo korábban beszámolt, korábban a Kúria a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott felülvizsgálati kérelmeket, amelyek a Nemzeti Választási Bizottság által korábban hozott, témába vágó elutasító döntéseket támadták meg. Ezzel nyílt meg az út újabb kezdeményezések benyújtása előtt, de egy magánszemély beelőzte az MSZP-t. A szocialisták jogilag aggályosnak tartották a Kúria indoklását.

Olvasóink előre megmondták

Az Origo olvasói már jó előre megmondták, mi lesz az eredménye az NVI épületében a tülekedésnek. Még reggel szavazást indítottunk ugyanis arról: Ön szerint kik nyerik a kopaszok - szocialisták csatát?

A válaszadók többsége már a szocialisták kudarca előtt azt valószínűsítette, hogy a kopaszok nyernek.

Nem sokkal 13 óra előtt lezártuk a szavazást, és addig 5177 szavazat érkezett. A válaszadók 68 százaléka mondta azt, hogy a kopaszok nyerik a csatát, 11 százalék szocialista sikert jósolt, a többiek azt kérték, hagyják őket nyugodtan reggelizni inkább.

Most újabb szavazást indít az Origo:

Szavazzon!

Ön szerint mit szúrtak el a szocialisták?