Több százmilliós kártérítés jöhet a busztragédia után

m3 tömeges balesetm3 tömeges baleset
Mezőkövesd, 2016. december 18. Összetört járművek 2016. december 18-án kora hajnalban az M3-as autópályán a Miskolc felé vezető oldalon, a Mezőkeresztes és Mezőkövesd közötti részen, ahol az elsődleges adatok szerint hárman meghaltak egy buszbalesetben. A már felborult járműnek több autó is nekirohant, ketten súlyosan, huszonhárman pedig könnyebben sérültek meg. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Gyors kárelőleget ad az utazási iroda, félmillió forintot fizet az M3-as autópályán történt buszbalesetben meghalt áldozatok családjának – a tényleges kártérítési igény viszont több százmilliós is lehet az öt halálesettel és a számos sérüléssel járó tömegszerencsétlenség után.
Vágólapra másolva!

Saját felelősségét nem ismeri el, viszont félmilliós kárelőleget ad a Grand Tours utazási iroda a szombat éjjel történt buszbalesetben meghalt áldozatok családtagjainak, és százezer forintot a sérülteknek - mondta az Origónak Nagy Sándor, az iroda ügyvezetője.

Nagy szerint már csak azért sem vállalják a felelősséget, mert a baleset körülményei alapján

99 százalék, hogy nem az ő sofőrjük hibázott.

A jogi felelősség megállapítása a rendőrség feladata, a jóvátétel összegét pedig ettől függetlenül is ki fogják fizetni.

A felborult busz és az összetört járművek az M3-as autópályán Forrás: MTI/Vajda János

A tényleges és teljes kártérítés ugyanakkor több százmillió forintos is lehet. Nagy Sándor hozzátette, az összeget az ügyben érintett kötelező biztosítók valamelyike fizeti. A baleset után

összesen 2,1 milliárd forint állhat rendelkezésre

vagyoni és nem vagyoni kárkeretként, a tényleges kifizetésre viszont akár hónapokat is várni kell majd.

A maradandó sérülés tízmilliókat jelent

Ikanov Gábor ügyvédtől úgy tudjuk, egy személy vagy család átlagosan 1-10 millió forint közötti jóvátételre számíthat a sérülések és az okozott kár mértékétől függően - az összeg jelentősen megugrik, ha valamelyik utas maradandóan sérült a tömegkarambolban.

Pokrócba burkolódzó utasok a felborult és összetört autóbusz mellett Forrás: MTI/Vajda János

Az iroda köteles téríteni

Az ügyvéd hozzátette, a sérült személyek és hozzátartozók az ügyben érintett gépjármű-biztosítónak, de egyenesen az utazási irodának is benyújthatják azonnali kárigényüket:

az irodát ugyanis száz százalékos kártérítési kötelezettség terheli

az utassal kötött korábbi szerződés értelmében. Ráadásul, ez gyorsabb út is, mintha a károsultak megvárnák a rendőrségi vizsgálatok és az érintett biztosítótársaságok esetleges csatájának eredményét.

Felborult busz, összetört autók

Mint az Origo beszámolt róla, hétfőn ötre emelkedett az M3-as autópályán történt halálos buszbaleset halálos áldozatainak száma, egy középkorú nő a kórházban vesztette életét. A tömegkarambolban több mint 30-an sérültek meg.

Az ütközés Mezőkeresztes és Mezőkövesd között történt, a sztráda Miskolc felé vezető oldalán. A bécsi adventi vásárról érkező turistajárat 82 utast szállított, amikor eddig tisztázatlan okból nekicsapódott a szalagkorlátnak és felborult, ezután pedig több további jármű is csapódott a buszba, illetve egymásba.

A Grand Tours ügyvezetője kérdésünkre hangsúlyozta, sofőrjük egy, a turistabusz elé kivágódó, majd pörögni kezdő személyautót akart elkerülni - ezért kapta el a kormányt a korlát felé. Az alulról érkező lökés viszont kibillentette a járműveté, ami felborult, és még métereket csúszott oldalára fordulva.