Trump győzelmével újabb szövetségesei lesznek Magyarországnak

150795345 Horizontal
US Representative from Florida Connie Mack delivers remarks at the Tampa Bay Times Forum in Tampa, Florida, on August 30, 2012 on the final day of the Republican National Convention (RNC). The RNC will culminate later today with the formal nomination of Mitt Romney and Paul Ryan as the GOP presidential and vice-presidential candidates in the US presidential election. AFP PHOTO Stan HONDA / AFP PHOTO / STAN HONDA
Vágólapra másolva!
„Két évvel ezelőtt, amikor elkezdtem a munkámat, akkor innen nézve úgy tűnhetett, hogy mindenki Magyarország ellensége, kitartó munkával sikerült ezen változtatni” – mondta Connie Mack volt kongresszusi képviselő az Origónak. Magyarország amerikai lobbistája arról is beszélt, hogy Donald Trump megválasztása új fejezetet nyithat a két ország kapcsolatában.
Vágólapra másolva!

Mennyiben változhat meg a magyar–amerikai viszony Donald Trump megválasztásával?

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata alapvetően jó, és a múltban is jó volt. Reményeim szerint a jövőben még jobb lesz. A mostani demokrata adminisztráció idején nem tartották fontosnak, hogy a kapcsolatok a legmagasabb szinten kölcsönösen jók legyenek. Így például a budapesti amerikai nagykövetségnek hosszú ideig csak ügyvivője volt.

valamint a NATO keretében. Remélem, hogy az új adminisztráció az élet sok területén más hozzáállást fog képviselni, mint az elődje. Jól látszik, hogy a Trump-adminisztráció és az Orbán-kormány között lényegesen több a közös pont, ami a kapcsolatok további erősödéséhez vezethet.

Connie Mack volt kongresszusi képviselő szerint a Trump-adminisztráció jelentős változásokat hoz majd Forrás: AFP/Stan Honda

Milyen jelenleg Magyarország megítélése az Egyesült Államokban és a republikánus pártban?

Magyarország megítélése nagyon pozitív az USA-ban. Sokan a szabadság országaként tekintenek rá, mivel a magyar nép nagyon sokat tett azért, hogy kiharcolja a szabadságát. Mind a demokrata, mind a republikánus pártban elismerik az ország teljesítményét, és sokaknak személyes kapcsolata is van Magyarországgal.

Miért nem voltak legfelső szintű politikai találkozók az utóbbi években?

A kapcsolatok vélhetően azért nem voltak a legmagasabb szinten is kiválóak, mivel több kérdésben, így

A probléma másik forrása az volt, hogy Victoria Nuland térséggel foglalkozó államtitkár egy teljesen önálló politikai vonalvezetést vitt az adminisztráción belül, ami egy teljesen rossz irány volt.

„Victoria Nuland hibás vonalat vitt” Forrás: AFP/2010 Getty Images/Alex Wong

Milyen lehetőségei vannak egy magyarországi lobbistának az Egyesült Államokban?

Egy lobbista legfőbb ereje a kapcsolati hálójában rejlik. Így abban az esetben lehet képes a sikeres érdekérvényesítésre, ha a Kongresszusban jelentős kapcsolatai vannak. A legfontosabb, hogy például Magyarország esetében az amerikai döntéshozók minél pontosabb információk birtokában legyenek, és ezt csak egy olyan személy tudja biztosítani a számukra, aki jól ismeri az adott területet.

Kik lehetnek a legfőbb szövetségeseink?

Rengeteg szövetségese van Magyarországnak Washingtonban. Két évvel ezelőtt, amikor elkezdtem a munkámat, akkor innen nézve úgy tűnhetett, hogy mindenki Magyarország ellensége. Kitartó munkával sikerült ezen változtatni, és mostanra több olyan személy is elismeri a magyar álláspont helyességét, akik korábban élesen támadták az országot. Két év alatt ezt sikerült elérni, és remélem, hogy

az amerikai politikai élet felső vezetésében.

Hogyan értékeli Colleen Bell magyarországi tevékenységét?

Colleen Bell jó munkát végzett, mivel a mélyponton lévő politikai kapcsolatokon sikerült javítania. A magyar–amerikai politikai viszonyt az elődjéhez képest megfelelően kezelte, és kijavította a korábbi hibákat.

Connie Mack korábban Jeb Busht támogatta, de szerinte ez nem lesz hátrány a munkájában Forrás: AFP/2012 Getty Images/Mark Wilson

Mennyire lehet hátrányos a jövőbeli tevékenységére nézve, hogy a kampányban még élesen támadta Trumpot?

Az Egyesült Államokban teljesen másként tekintenek egy-egy élesebb megfogalmazásra, ha az még a kampányidőszakban hangzik el.

a republikánus előválasztások során. Azonban a kampányidőszak lezárultával a verseny véget ér, és közösen kell dolgozni az adott jelölt sikeréért. Kívülről nézve ezt valóban nehéz megérteni, de mostantól Trump az elnök, és az ő adminisztrációjával kell együttműködni. A pártokon belüli verseny a választásokkal véget ér, és mindenki az elnök sikeréért kezd el dolgozni.

Mi lesz, ha Trump tényleg hozzákezd a külföldi lobbisták kiszorításához?

Az elnökjelölt csak a terveiről beszélt, és az adott törvényjavaslatot még a Képviselőházzal és a Szenátussal is el kell fogadtatnia. Az én szerepem nem fog megváltozni, és továbbra is Magyarország érdekében fogok dolgozni.