Vágólapra másolva!
A Közlekedési Múzeum bontását végző cég által megbízott biztonsági emberekkel dulakodtak az éjszaka a ligetvédők a múzeumnál. A Városliget Zrt. szerint jogszerű volt a kordonozás és a biztonságiak fellépése, a ligetvédők törvénysértésről beszélnek.
Vágólapra másolva!

A Városliget Zrt közleményében megismételte: a bontás veszélyes munkafolyamat, a bontó- és szállítócégek felelőssége biztosítani, hogy senki ne sérüljön meg a bontási terület közvetlen környezetében, ezért egy biztonsági céget bíztak meg, amely emberei a bontási területet körbekordonozták.

A rendőrök többször is megjelentek Fotós: Adrián Zoltán - Origo

Mint írták, a biztonsági emberekre pedig azért volt szükség, mert

ilyenkor pedig az építési terület védelmét a bontást végző cég csak biztonsági cég bevonásával tudja biztosítani. A biztonsági cég jogszerűen lépett és lép fel, intézkedésüket a helyszínen a rendőrség is támogatta - írják.

Törvénysértésről beszélnek a tiltakozók

Ők már akkor ott voltak, amikor éjfél tájban építeni kezdték a kordont, amelyet köréjük zártak, majd pedig erővel rakták ki onnan őket - ezt mondta az egyik tiltakozó az Origónak.

Felmásztak, de le akarták rázni őket Fotós: Adrián Zoltán - Origo

Arról is beszélt, hogy az aktivisták fölmásztak az egyik munkagépre, amelynek vezetője beindította a szerkezetet, és így próbálta szó szerint lerázni őket onnan.

Szabó Rebeka, a PM szakpolitikusa, Zugló alpolgármestere azt mondta: a kialakult helyzet jól mutatja, hogy a Városliget Zrt. és ezáltal a kormány hogyan képzeli el a beruházásról szóló egyeztetést.

"Náluk az az egyeztetés, hogy kigyúrt, fekete pólós embereket küldenek, hogy az éj leple alatt engedély bemutatása nélkül lekerítsenek egy közterületet és a tiltakozókkal szemben a hatalom erejével lépjenek fel" - fogalmazott.

A Városliget Zrt. közleménye szerint jogszerű volt a múzeum bontása miatt a munkaterület elkerítése, mert az építési terület a munkák idejére nem közterület.