Indul az Alstom-botrány kivizsgálása

az új Alstom-szerelvény első útja az Örs vezér téri állomáson, a 2-es metró vonalán, Tarlós István
Vágólapra másolva!
Megválasztották az Alstom-ügyet vizsgáló fővárosi ideiglenes bizottság tagjait, a testületnek az év végéig kell jelentést tennie az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálásáról.
Vágólapra másolva!

Megalakult az Alstom-botrányt kivizsgáló fővárosi bizottság. A fővárosi közgyűlés döntése értelmében a testületet kormánypárti politikus - Borbély Lénárd csepeli polgármester - vezeti, és két tagja van: a szintén kormánypárti Orbán Gyöngyi és a független Geiger Ferenc soroksári polgármester.

Év végéig vizsgálódhatnak

A közgyűlés még májusban határozta el, hogy

az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására háromtagú vizsgálóbizottságot hoz létre.

A most létrejött bizottság feladata a szerződéskötés körülményeinek és a döntés előkészítésében résztvevők felelősségének vizsgálata, valamint erről jelentés készítése az év végéig.

Az új Alstom-szerelvény első útja az Örs vezér téri állomáson, a 2-es metró vonalán Fotó: Origo

Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala nemrég Alstom-vezetőket vádolt meg azzal, hogy összesen 2,3 millió eurós kenőpénzt adtak vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek. Annak érdekében, hogy befolyásolják a BKV-t: vegye az Alstom-kocsikat.

Az Alstom szerelvények sajtóbemutatója a 2-es metró vonalán a Stadionok megállónál Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mint arról az Origo is beszámolt, az Alstom ellen Nagy-Britanniában és Magyarországon is nyomozás folyik korrupció gyanúja miatt. Korábban a Magyar Idők írt arról, hogy több mint 597 ezer euró - jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint - áramlott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban.

Pénzt kapott Medgyessyék cége

Medgyessy Péter még aznap az Indexnek elismerte kapcsolatát az Alstommal, szerinte "a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és kilenc ember többéves munkájának az ellenértéke". Áprilisban a korrupciógyanús metrókocsi-tender ügyében Jávor Benedek, a PM képviselője az Európai Csalás elleni Hivatalhoz fordult.